Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202586

De muizenval

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Kamp, Wilkin van de

Theologie van het kruis

Cora van Dijk

23-02-2024

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

In dit boek neemt Wilkin de lezer mee in Gods meesterplan, of in traditionele termen, hij leidt je door de heilsfeiten heen. Daarmee begint hij bij de geboorte van Jezus. Mooi is dat hij daarmee start in Genesis, bij de belofte van de Messias die komen zou. Het duurt een paar duizend jaar, maar dan komt Hij, als een kind. Satan probeert Zijn komst tegen te houden, maar dat lukt hem niet. Het plan van God is groter dan dat van de tegenstander. Zelfs het plan om alle kinderen van Bethlehem te doden en daarmee Gods Zoon, mislukt.

We worden meegenomen in het lijden en sterven van de Heiland. Weer denkt satan te winnen, Jezus is immers dood. Maar dan komt de Paasmorgen: God is sterker dan de dood! En zo worden we verder geleid langs Hemelvaart en Pinksteren. In de meeste kerken stoppen daar de heilsfeiten, maar gelukkig gaat Wilkin door.

Ik heb het altijd een gemis gevonden in de kerk dat we geen speciale feestdag hebben om de wederkomst te vieren. Wel wordt hier vaak aandacht aan gegeven tijdens de adventsperiode: het uitzien naar de terugkomst van de Messias. De Joden hebben er wel een feestdag voor gereserveerd en het is prachtig dat Wilkin uitlegt hoe we mogen verlangen naar die dag. Maar in de tussentijd gaat ook satan door met zijn streven dit onmogelijk te maken. Hij gaat rond als een briesende leeuw; immers, hij weet dat hij heeft verloren, maar kan en wil dat niet geloven.

Wilkin gebruikt het voorbeeld van de muizenval. Satan probeert hiermee God zelf te strikken. Maar Jezus geeft hem nederlaag op nederlaag. Het beeld van de muizenval komt van kerkvader Augustinus: deze vergelijkt het kruis van Jezus met een muizenval; in plaats van Jezus die in de valstrik van satan stapt, is hij zelf in de muizenval van God getrapt. Door Zijn lijden en sterven werd Jezus Koning van het Koninkrijk der hemelen. Vandaaruit verzamelt Hij Gods kinderen tot het moment dat Hij terugkeert naar deze aarde. Dan zal het definitief over zijn voor satan. Lukas leert ons: “Aan Zijn Koningschap zal geen einde komen.” Wat een uitzicht! Wat een vreugde zal dat zijn!

Dit goed geschreven boek is vooral voor mensen die nog niet lang christen zijn. Maar ook ik (ik ben christelijk opgevoed), heb nog nieuwe dingen mogen ontdekken. Het is dus een boek voor iedereen, zelfs geschikt om aan iemand te geven die niet christelijk is. De taal is toegankelijk, het leest makkelijk, maar ik heb er wel acht weken over gedaan om het te lezen. Het is namelijk fijn om elk hoofdstuk goed tot je door te laten dringen, om het niet oppervlakkig te lezen. Knap hoe het meesterwerk van God in ruim 200 bladzijden verwoord is.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.