Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

14133

14133

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Horsman, Martijn / Voorberg, Rikko

Christelijk leven

Antoinette Schram

31-10-2014

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

De Manipulator is een boek over Jacob, een bekende Bijbelse persoon. Zijn levensverhaal staat beschreven in Genesis. Hij is er één van een tweeling, een moederskindje, een listige onderhandelaar, een bedrieger die wordt bedrogen, een vluchteling die uiteindelijk worstelt met God zelf.

Martijn Horsman en Rikko Voorberg, de schrijvers van het boek, werken met Bijbelverhalen. Het zijn theologen, maar Jacob wordt vooral psychologisch geanalyseerd. Elk hoofdstuk begint met een tekstgedeelte uit de Bijbel, zonder nummering van de verzen. Het versterkt het idee dat het oeroude verhaal een literaire lading heeft die alle mensen zal aanspreken, niet alleen gelovigen. Wat de lezer nog niet aan detail is opgevallen in het leven van Jacob wordt vervolgens nog eens uitgebreid besproken door Martijn en Rikko. Zij spiegelen het leven van Jacob aan praktische voorbeelden uit hun eigen leven; de zoektocht naar erkenning; ze vergelijken het eerstgeboorterecht van toen met een contract als een hypotheek. De vlucht in de woestijn wordt vergeleken met de eerste eenzame maanden van een jong volwassene in de stad. Wakker worden met Lea, is wakker worden na een one-night-stand. De kuddes van Jacob zijn de status van het werk en de mooie projecten. Het verhaal gaat over de manier waarop wij ons zelfbeeld overeind houden en ons proberen te handhaven in de wereld. De Manipulator is zo een boek dat verrassend dichtbij komt, je raakt en laat nadenken over je eigen leven en motieven.

Het boek heeft een vlotte verhaallijn en leest makkelijk. Tot slot geven de schrijvers met de weergave van hun dialoog een verantwoording over dit project. Het maakt het boek af en nodigt uit om ook met vrienden over Jacob in gesprek te gaan. Op www.demanipulator.nl is aanvullend materiaal te vinden (o.a. gespreksvragen).

 

Jouw waardering

Geef jouw waardering voor dit boek:

[Total: 1 Average: 5]

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.