Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

14134

14134

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Borger, Arjet

Christelijk themaboek

Frea Kroese

03-11-2014

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Nog voor de inhoudsopgave een verfrissende gele pagina met een verwijzing naar de samenvatting van het boek. Als we dan toch al zo nieuwsgierig zijn naar seks, dan kunnen we meteen uitmaken, waar we dan zo nieuwsgierig naar zijn. Toffe actie van de schrijfster en de uitgever! Het volgende toffe is, dat de volgende bladzijde die je dan opslaat - want ik wil direct naar die samenvatting - ook geel is en begint met de woorden: ‘Seks is niet zomaar iets.’ Kijk, dat is een uitstekend statement, dat dit hele boek karakteriseert. Het is een conclusie, het is een begin, het is een raamwerk waarbinnen Arjet haar informatie inkadert. Omdat het niet zomaar iets is, is dit het waard om over te schrijven, om over na te denken, om over te praten en om te doen! Ja zelfs dat heeft Arjet betoogd.

Ik ben christen en heb zo mijn eigen opvatting over seks. En ik vind het belangrijk om die opvatting te delen met anderen. Arjet is tot nu toe de enige mens geweest die door dit boek, mijn mening heeft beïnvloed. En dat komt mede door de statements die ze na dat eerste statement plaatst: Neem je verantwoordelijkheid. Maak je keuzes. Praat erover. Respecteer elkaar. Zorg voor elkaar. Hou van elkaar. Arjet plaatst de seksualiteit in de context. Zoals elk mens in de context van een samenleving staat. Ze maakt het zeker niet algemeen! Ze spreekt elk mens die dit boek leest, persoonlijk aan. En het is lezenswaardig voor alle mensen, ook voor mij (al bijna 35 jaar getrouwd). Er staan vragen in aan mij persoonlijk, die ik opnieuw zou willen beantwoorden.

Arjet heeft dit boek voor jonge mensen geschreven. Het is zeer informatief, inlevend, spiegelend en aansporend. Maar tegelijk is dit boek voor heel veel mensen geschreven. Ouders, leerkrachten, artsen, jeugdbegeleiders, noem maar op! Hoe kunnen wij met jonge mensen praten over seks, wanneer wij, van de oudere generatie, niet eerst zelf de meest persoonlijke vragen hierover hebben kunnen of willen beantwoorden?

Van alles over seks is ook heel eigentijds, doordat het problemen van deze tijd op een ontspannen manier belicht (zonder een enkel oordeel over die verschijnselen) maar wel met wat het is en wat het doet. En het ontkracht opvattingen die gangbaar zijn onder jonge mensen, bijvoorbeeld dat je als tiener apart bent als je geen seks hebt gehad met iemand. Of zelfs als twenner. Nee, er zijn er zoveel en dat is heel normaal.

Eén voorbeeld van hoe goed het kan zijn, staat op bladzijde 68. Daarin vertelt Arjet hoe bewust een stel om kan gaan met de seksuele groei in hun relatie. Alles wat een stel deed bespraken ze ook met elkaar. Toen ze voor het eerst hand in hand liepen, vertelde hij aan haar waarom hij haar hand had gepakt. Elke stap vanaf dat moment werd door hun benoemd. Dat maakte hun lichamelijk contact heel intiem en bijzonder. Het zorgde er ook voor dat er geen dingen gebeurden waar één van beiden zich niet prettig bij voelde.

Nog een statement dat indruk op mij maakte en waarvan ik hoop dat het ook indruk maakt op alle meiden die dit lezen: ‘Seks is nooit een ruilmiddel voor eigenwaarde.’

Als je het boek goed tot je door laat dringen, dan ontkom ik niet aan de gedachte dat het alleen maar gezond en goed is, dat de seksualiteit die binnen de bescherming van het huwelijk plaatsvindt helemaal aan het plaatje voldoet. Maar nergens noemt Arjet dat. Dat is ook oké, zij laat de jongelui zelf bedenken wat het beste voor hun eigen leven is en geeft hen hun eigen verantwoordelijkheid daarover (terug).

Ik geef dit boek 5 sterren, omdat het precies behelst wat de titel zegt: van alles over seks. Het raakt alle aspecten, maar is niet uitputtend. Het raakt, door de goede vragen die gesteld worden en prikkelt om je verder te informeren.

 

Jouw waardering

Geef jouw waardering voor dit boek:

[Total: 0 Average: 0]

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.