Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

06009

De laatste zondeneter

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Rivers, Francine

Christelijke roman

Cora van Dijk

12-12-2006

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Cadi is een meisje van tien die leeft in de 19e eeuwse ruige Amerika. Van de 'clan' waar zij toe behoort, zijn de grootouders van Schotland naar Amerika gereisd. Met hen ook de gewoonte van de zondeneter: een persoon die alle zonden van een overledene op zich kan nemen. Hij ontving hiervoor in ruil brood en wijn of ander voedsel.

Als Cadi de begrafenis van haar oma meemaakt, is zij door deze zondeneter gefascineerd. Zij is zich bewust van haar zonden en wil graag vergeving ontvangen. Daarom gaat ze met hulp van haar vriend Fagan op zoek naar de man. Via allerlei omwegen komen ze veel te weten over het geheim gehouden verleden van hun 'clan' en de misdaden die er hebben plaatsgevonden. Maar ook maken ze kennis de een man Gods die hun het evangelie verteld: kan het dan echt zo zijn dat de zondeneter niets voor je kan doen, maar dat Jezus Christus degene is bij wie je moet zijn? Dat lijkt een eenvoudige weg, maar laat een oud bijgeloof zich zomaar opzij schuiven? En wat vindt de zondeneter daarvan?

Het is gewaagd van Rivers dat zij een tienjarig meisje als hoofdpersoon gebruikt in een boek voor volwassenen. Maar op geen enkele plaats maakt dit het boek kinderachtig. Er wordt niet geschroomd om vreselijke feiten te beschrijven: bijv. hoe de man Gods wordt vermoord. In het boek wordt duidelijk hoe eenvoudig het evangelie eigenlijk is: zelfs kinderen kunnen het begrijpen. Als mens verzinnen wij er graag iets bij; of dat nu een zondeneter is of iets anders waardoor wij graag vergeving willen ontvangen. Dit boek maakt duidelijk dat we alleen door het geloof in Jezus Christus vergeving ontvangen. Mooie beschrijvingen vinden we ook van de ruige natuur in het Amerika van de 19e eeuw en van het eenvoudige leven van de mensen in die tijd. Een boek wat zeer aan te bevelen is.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Een reactie op: De laatste zondeneter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.