Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202263

De andere wang toekeren

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Daniël De Waele

Bijbelstudie Bergrede

Kris Tavernier

02-08-2021

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

In zijn boek ‘De andere wang toekeren? Over de lastige Bergrede’ bespreekt Daniël De Waele de zes zgn. antithesen uit de Bergrede, die opgetekend staan in Mattheüs hoofdstuk 5 de verzen 17 tot 48. Bij het brede publiek zijn deze antithesen beter bekend als de ‘U hebt gehoord dat er gezegd is … maar Ik zeg u’-uitspraken van Jezus. De titel is een beetje misleidend alsof het boek over de gehele Bergrede zou gaan, terwijl het in werkelijkheid slechts over ongeveer een dertigtal verzen gaat. Anderzijds moet er worden gezegd dat de inzichten die De Waele in dit gedeelte van de Bergrede doorgeeft, prikkelen om ook de rest van deze Bergrede (en bij uitbreiding het gehele evangelie van Mattheüs) ernstig te herlezen.

In zijn inleiding en twee inleidende hoofdstukjes bereidt de schrijver zijn lezers erop voor om de zes antithesen te gaan lezen en onderzoeken. In de zes volgende hoofdstukken bespreekt De Waele dan telkens een van deze zgn. antithesen. Twee afsluitende hoofdstukjes brengen de lezer terug tot de kern van de zaak van deze antithesen, of eigenlijk van de gehele Bergrede.

Het is boeiend dat de schrijver ook de visies uit vroegere tijden en uit diverse hoeken geeft op deze verzen. Zo verwijst hij onder meer naar Albert Schweitzer, enkele kerkvaders, Calvijn, Luther en diverse rabbijnen. De grootste meerwaarde is nog wel dat De Waele de uitspraken van Jezus plaatst in de tijd en in de context waarin ze werden uitgesproken, namelijk in het Jodendom van de eerste eeuw. Hij verwijst dan ook naar de geboden zoals die in de wet van Mozes voorkomen en hoe ermee werd omgegaan in de geschiedenis van het Jodendom en in Jezus’ tijd. Het gevolg is dat we een bredere kijk en meer inzicht krijgen op zowel het gebod van Mozes zelf alsook op de bespreking ervan door Jezus. Dat maakt dit boekje zeer boeiend.

Wie schrik zou hebben dat De Waele ofwel pro ofwel contra ‘de wet’ zou spreken heeft het fout. Hij spreekt met respect over de wet, maar laat eveneens zien dat Jezus de uitspraken uit de wet van de uiterlijke daden naar het binnenste hart brengt. Wie deze uitspraken van Jezus in de Bergrede wil begrijpen, zal beslist veel deugd hebben van dit boekje.

Daniël De Waele heeft met zijn boek ‘De andere wang toekeren? Over de lastige Bergrede’ een boeiende studie afgeleverd over (een deel van) de Bergrede.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.