Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202262

Zeven wegen

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Diverse auteurs

Kunst over barmhartigheid

Diane Kooistra

02-08-2021

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Geïnspireerd door de boodschap in Mattheüs 25: 37-40 gaan verschillende mensen aan de slag. Zij vertellen hun ervaringen met kunst rondom dit onderwerp en laten deze werken ook zien. Kunst in de kerk is ook een uitdaging, zoals Rien Wattel in het eerste hoofdstuk zegt: “Kunst in de kerk vraagt ook léf, mag schuren.”

Daarna kan de lezer zich verwonderen over mooie gedichten en schilderijen.

Het stuk van Astrid van de Weijenberg over diëten en honger op allerlei fronten sprak mij als eerste aan, dat lees je overal om je heen. Of het stuk over vreemdelingen herbergen van Almatine Leene wier man moeite moet doen om hier te mogen blijven. Dit zijn maar enkele voorbeelden van de mooie columns die de auteurs bij elk onderwerp schreven. Het zijn persoonlijke ervaringen met deze thema’s. En dat maakt dat het een levendig boek is geworden.

Ik werd verrast door de mooie wandelroute aan het einde van het boek, het Peerkepad. Het lezen erover maakte dat ik voor mijn gevoel een stukje mee heb gelopen. Dank daarvoor.

De columns worden afgewisseld met platen, gedichten en (song)teksten die bij de zeven wegen horen.

Ik heb enkele nummers online opgezocht en er op die manier van kunnen genieten. Ze passen goed bij de verhalen die verteld worden omdat ze in een enkele zin de kern kunnen weergeven.

Wat de lezer vooral zal leren uit dit boek is dat kunst voor alle tijden is, ook al is een schilderij of lied honderden jaren oud.

“Helpen is menselijk, A ziet B in de penarie en vraagt C te helpen” (vrij naar Sidney Smith).

Bij het boek hoort een werkschrift met suggesties en ideeën rondom dit onderwerp en een cd met Seven songs of mercy van het Zeeuwse trio Sunshine cleaners. Deze heb ik niet gekregen om te recenseren dus kan ik die niet beoordelen.

Maar ze lijken me een mooie aanvulling, zeker als je dit boek in een groep binnen school of kerk wilt gaan gebruiken.

Maatschappelijk betrokken predikanten Rieks Hoogenkamp en Rien Wattel verzamelden in dit mooie nieuwe boek verhalen, schilderijen, liederen, columns en artikelen rondom het thema ‘barmhartigheid’.

Kijk en lees, geniet, verwonder, maar laat je bovenal uitnodigen om zelf je handen uit de mouwen te steken, want doen is geloven.

 

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.