Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

18034

Bij het kruis

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Hartingsveldt-Moree, A.M.P.C. van

Dagboekje voor lijdenstijd

Frea Kroese

24-03-2018

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

In dit dagboekje voor in de lijdensweken, komen heel wat Bijbelse vrouwen voorbij, maar zoals het voorwoord zegt: “Het gaat in de serie niet in de eerste plaats om de vrouwen. Het gaat om Hem bij Wie je deze vrouwen ontmoet: Jezus.” Ik ben verbaasd om in een van de eerste citaten ‘de heilige verliefdheid op Hem’ genoemd te zien door iemand uit onze kerkgeschiedenis die veel genoemd wordt in de orthodoxere kringen uit de lappendeken van gelovigen in ons land. Dat is een verfrissende ervaring.

De taal van dit dagboek is een tikje ouderwets. De inhoud is per lijdensweek opgedeeld in hoofdstukken, zoals: Vrouwen onder het oude verbond ontmoeten; Het nieuwe verbond in Jezus’ bloed, Vrouwen bij Jezus ontmoeten, Christus’ heerlijkheid ontmoeten. Er wordt niet alleen uit de Bijbel geciteerd, maar ook uit de catechismus en het avondmaalsformulier. En ter illustratie zijn wat citaten opgenomen van oude kerkleiders uit de 17e eeuw en wat andere geleerden.

Het verbond, het bloed en het kruis staan centraal in dit boek. Het wonder van de overgave van Gods Zoon om mens te worden en voor de zonde van de mens te lijden en te sterven. De heerlijkheid van Jezus in deze weg om de mensen te verlossen wordt daarbij uitgewerkt. En de enormiteit van de schuld die mensen hierdoor hebben. Een illustratieve verzuchting van Abraham Hellenbroek geeft dat aardig weer.

Hoe zijt Gij zo vernederd, o, Allerhoogste
Hoe zijt Gij zo gegeseld, o, Allerrechtvaardigste
Hoe zijt Gij zo mishandeld, o, Allerheerlijkste
Hoe zijt Gij zo vervloekt, o, Allergezegendste
Hoe zijt Gij zo mismaakt, o, Allerschoonste
Hoe zijt Gij zo veracht, o, Allerwaardigste?
Wee mij, dat ik U zoveel arbeid gemaakt heb door mijn zonde,
zo vermoeid heb door mijn ongerechtigheid.

Pasen, op de laatste bladzijden van dit boek, heeft ook deze kleur gekregen. Niet het diepe verlangen en de passie voor Jezus’ heerlijkheid in je leven is hier de climax, wat je zou verwachten uit eerdere uitwerkingen van de teksten, maar de troost dat je zonde verzoend zijn en Jezus zich uit genade jouw lot heeft aangetrokken. Wat het concreet betekent voor je leven nu, komt niet aan de orde.

Ik zou dit boekje willen aanbevelen aan de vrouwen aan de andere kant van het spectrum van de christenen in Nederland om kennis te nemen van het effect van de Bijbelse boodschap binnen de orthodoxe kringen en stil te staan bij de betekenis van Jezus’ kruisdood.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.