Auteur
Type boek
Recensie
Datum
Waardering
Recensie
Eva is de niet zo slimme, maar ontzettend lieve en altijd behulpzame zus van Walt. Ze gaat niet naar school maar helpt Mutti thuis met allerlei klusjes. Walt houdt heel veel van zijn zus. Op een dag moet Evi naar het ziekenhuis omdat ze een blindedarmontsteking heeft. Als ze weer beter is, wil de dokter niet dat ze weer naar huis gaat. Volgens hem is ze beter af in een tehuis voor kinderen met een beperking. Walts moeder vindt het vreselijk, maar toch doet ze wat de dokter zegt.
Na lange tijd zijn Walt en zijn moeder in de gelegenheid om Evi te bezoeken. Ze schrikken geweldig, Evi is sterk vermagerd en de lichtjes in haar ogen zijn verdwenen. Volgens Walt is haar leven in gevaar maar wat kan hij doen?
Dit is een jeugdboek maar ook heel boeiend voor volwassenen. Ik heb het in een adem uitgelezen. Levensecht heeft de auteur het leven van een Duits gezin in 1936 beschreven. Het geloof komt er op een mooie manier in naar voren.
Jouw waardering
Like en deel deze recensie:
Auteur
Type boek
Recensie
Datum
Waardering
Recensie
In een of twee bladzijden beschrijven hoe (een deel van) het leven van een mens verliep en het belangrijkste moment daarin: een ontmoeting met God. Dat heeft deze auteur gedaan in dit boek met 77 van die verhaaltjes. De namen van de mensen die eraan hebben meegewerkt staat boven hun hoofdstuk en het hoofdstuk is getiteld met een quote van die persoon uit de beschrijving. De woorden van een artiestenechtpaar vind ik ontroerend: Gods wonderen zijn niet altijd spectaculair. Hij werkt in de kleine dingen waardoor Hij laat zien dat Hij van ons houdt en voor ons zorgt. Zelfs als we het niet door hebben. Dat maakt het werk van God veel breder dan de wonderen die over het algemeen in dit boek staan vermeld.
De meeste verhalen komen neer op een slechte jeugd en een spectaculaire ommekeer nadat de gevolgen van die slechte jeugd steeds meer grip kregen op de persoon, tot stervens aan toe. Het wonder is dan de redding uit die duisternis. De bekering tot God, Die leeft en de mens die na zijn antwoord op Gods ingrijpen, zijn leven verandert. Dat is een aparte categorie van de wonderen die God doet. Sommige bekeringsverhalen zijn beslist indrukwekkend.
De keerzijde van het comprimeren van deze verhalen is, dat je ze zou willen uitpakken. Elk levensverhaal verdient deze behandeling niet maar zou in nuance gelezen moeten kunnen worden. Op de een of andere manier doet deze vorm tekort aan elk levensverhaal hoewel het doel van de schrijver waarschijnlijk wel wordt bereikt. Maar door het achter elkaar plaatsen van deze verhalen gaat de lezer zich misschien vervelen. Het concept is duidelijk: geen goede situatie, God laat van Zich horen en zien, de mens reageert: betere situatie. Dat verveelt toch op de een of andere manier. Ook al is geen enkel leven hetzelfde en dus ook geen enkele bekering tot God hetzelfde. Dat is duidelijk te merken aan de persoonlijke quotes en mooie teksten en subtiele illustraties die hier en daar aan het specifieke getuigenis zijn toegevoegd. Het getuigenis van Xander Stok vond ik eruit springen en ik heb zijn muziek opgezocht en geluisterd.
De verwoording laat hier en daar te wensen over. Uitdrukkingen die niet goed worden weergegeven. Steeds dezelfde woorden voor de situatie die volgt op de slechte jeugd: feesten en vrijheid.
Wat mij aan de getuigenissen opviel is, dat veel mannen met een niet zo’n stabiele beginsituatie vaak in het leger gaan in het verlangen hun leven op orde te brengen en dan niet beseffen dat zijzelf het leger zijn en hun situatie meebrengen en hun verwachtingen niet kunnen worden waargemaakt omdat bij defensie dezelfde maatschappij met de niet-gewenste drugs- en alcoholmisbruik vertegenwoordigd is. Ook dat is een repeterend patroon en dus is dit boek ook een spiegel van hoe wij in Nederland de maatschappij vormen.
Natuurlijk, bekering tot God is een wonder. Toch had ik naar aanleiding van de titel van het boek een iets andere verwachtingen van de inhoud. God verandert mensen zou passender geweest zijn, hoewel er buiten de bekeringsverhalen, enkele echte wonderen in het boek verteld worden.
Jouw waardering
Like en deel deze recensie:
Auteur
Type boek
Recensie
Datum
Waardering
Recensie
De opdracht van de schrijfster is tegelijk het fundament van haar verhaal. Ze wenst voor haar geliefden dat hun fantasie mag wijzen op Gods licht. Aangezien we zijn schepselen zijn, is het prachtig wat Kathryn hier doet. Haar wens is tegelijkertijd een zegen. Ieder die van God houdt mag Zijn dromen dromen. Ik denk dan gelijk aan de tekst dat jonge mensen dromen zullen dromen. Dat zijn niet zomaar dromen in het wilde weg.
Kathryn Butler heeft een heerlijk avontuur geschreven. Je kunt het lezen als een prachtig avontuur waarin de heldin zegeviert. Meteen in de eerste regel word je haar avontuur ingesleurd. Een draak in huis. Lily schrikt zich het apenzuur en veroorzaakt in haar jacht op de draak een ravage. Net als de draak gevlucht is, staat haar moeder in de deuropening. Als Lily na stofzuigen, soppen en opruimen eindelijk doodmoe in bed kruipt, vindt ze een bijzondere ketting met een druppelvormige hanger eraan.
Voorin het avontuur vind je de kaart van het land waar Lily doorheen reist om haar queeste te volbrengen. Ze wordt bijgestaan door de draak; een vogel met bijzondere gaven; een vuurvlam en verschillende andere wezens.
De queeste volbrengen gaat niet zonder tegenstand en teleurstellingen, wanhoop en wonden, opstand en overwinning. Een infiltrant verzwaart de reis en soms doet een tegenstander zich voor als een geliefde. Als dat in het laatste gevecht ook gebeurt, bezwijkt Lily. Toch gaat ze niet ten onder en hoe dat gebeurt is een adembenemend prachtige strijd.
De diepere laag is misschien wel verliezen en gevonden worden. Dat geldt voor zowel Lily en Adam, de jongen die haar pest op school, als Lily’s vader.
Jouw waardering
Like en deel deze recensie:
Auteur
Type boek
Recensie
Datum
Waardering
Recensie
De volledige titel van dit boek is: 150 dingen om te bespreken als je geen bruiloft meer te plannen hebt.
Het is een werkboek voor pas getrouwde stellen om met hun gesprekken in de diepte te gaan en elkaar nog beter te leren kennen. Mooi uitgevoerd boek met veel ruimte om te schrijven. Beide echtelieden komen aan bod en behoorlijk wat onderwerpen.
Werk en kerk; seks en relaties, huishouden en geld, dromen en doelen en zelfs de dood komt aan bod.
Leuk om cadeau te geven of om zelf op je date night ter hand te nemen.
Het is voor stellen bedoeld en geschreven door drie vrouwen, de boekverzorging en illustraties zijn ook verzorgd door vrouwen. Het maakt dat ik me afvraag of mannen het boek graag in handen nemen of dat zij het prettig vinden om op deze manier te werken. Misschien hadden de dames hun echtgenoot kunnen vragen mee te werken dit boek tot stand te laten komen.
Sommige mannen zouden schroom kunnen hebben om hiermee aan de slag te gaan maar dat wil niet zeggen dat het geen goede vragen zijn. Sommige nodigen absoluut uit tot meer en dieper gesprek dan eenmalig en prikkelen zeker tot eerlijkheid en openheid.
Jouw waardering
Like en deel deze recensie:
Auteur
Type boek
Recensie
Datum
Waardering
Recensie
De auteur die zelf niet opgroeide in een religieuze omgeving, zoekt en vindt uit nieuwsgierigheid toegang tot het meest orthodoxe, streng gereformeerde deel van Nederland: de bewoners van de Biblebelt. Hij spreekt met dominees, moeders, jongeren, bezoekt kerkdiensten, SGP’ers, mensen op studiedagen, mensen in gevangenissen en bij uitvaarten. Zijn sympathie voor de bewoners van de Biblebelt groeit, hoe langer zijn zoektocht in de loop van enkele jaren duurt.
Jouw waardering
Like en deel deze recensie:
Auteur
Type boek
Recensie
Datum
Waardering
Recensie
Verlangen we niet allemaal naar een paradijs op aarde? In weemoed kan soms het gevoel oproepen worden dat we iets verloren hebben; de tuin waar we steeds naar terugverlangen. Johannes Hartl stelt in Cultuur van Eden dat de huidige ecologische crisis niet alleen technisch en economisch van aard is. De problemen met het klimaat, de eenzaamheid en de geestelijke leegte zijn tekenen van een culturele en innerlijke ontworteling. Er is dus sprake van een spiritueel en een cultureel probleem. Hoe wij omgaan met de aarde is onlosmakelijk verbonden met onszelf, met de ander en met het transcendente. We zijn de verbinding kwijtgeraakt met het heilige, met de natuur en met onze eigen ziel. Alleen wanneer de mens terugkeert naar wat wezenlijk is, vanuit een dieper bewustzijn van verbondenheid, met ontzag voor zin en met ontvankelijkheid voor schoonheid, is volgens Hartl een echte duurzame toekomst mogelijk.
Hij pleit daarom niet voor een praktische ecologische vernieuwing met externe oplossingen, maar voor een ecologie van het hart waarbij toegewerkt wordt naar een innerlijke transformatie als startpunt voor verandering. Zorg voor de aarde begint dus bij zorgen voor de ziel. Hij doet daarom een oproep tot innerlijke stilte, dankbaarheid met openheid voor het heilige in het alledaagse. Zijn betoog is een hoopvol perspectief op hoe een hernieuwde cultuur eruit zou kunnen zien.
Hartl poogt met een transformatie van het hart tot Eden te geraken. De vraag is of we dit kunnen bereiken door terug te keren naar dat wat we zijn kwijtgeraakt? Zijn kritiek op de moderne tijd en technocratische samenleving is herkenbaar en wordt gevoeld, maar zal de mens bereid zijn de vrijheid, de efficiëntie en functionaliteit op te geven voor hogere doelen? En zal de complexe postmoderne samenleving zich laten terugbrengen naar deze waarden? Het verlangen naar een externe oplossing blijft, maar dan in Hem die bevrijdt en vernieuwt.
De inhoud is vanuit een hedendaags katholiek wereldbeeld geschreven. Het is geen academisch werk en ook niet puur theologisch geschreven. De thema’s worden eerder verhalend en beeldend verteld met een mengelmoes van geloof, filosofie, kunst, psychologie en cultuurkritiek. Op toegankelijke wijze wordt de lezer van levendige, alledaagse anekdotes voorzien. Moeilijke en complexe thema’s blijven hierdoor eenvoudig en behapbaar. De toon is vooral uitnodigend en nergens belerend, activistisch of pessimistisch. Hiermee weet hij een breed publiek aan te spreken. Sommige lezers kunnen misschien wel de concrete oplossingen wat missen.
Jouw waardering
Like en deel deze recensie:
Auteur
Type boek
Recensie
Datum
Waardering
Recensie
Het is 1943.
Lily en Thomas zijn beiden violist bij het Concertgebouworkest in Amsterdam. Ze hebben een zoontje van zeven, Koen. Thomas voelt zich verplicht om in het verzet te gaan, met Gerrit, Hans en Joop. Hij verspreidt verboden kranten. Lily wil hem op andere gedachten brengen, ze zijn toch in de eerste plaats verantwoordelijk voor Koen? Thomas laat zich niet door Lily ompraten. Er verdwijnen steeds meer Joden uit hun omgeving, uit het orkest, de klas van Koen en in hun straat.
Thomas komt op een dag thuis en vertelt dat Gerrit opgepakt is. Hij overtuigt Lily ervan dat zijn naam nergens genoteerd staat, dus zullen ze hem niet oppakken. Lily wordt doodsbang en dan gebeurt het toch. Thomas wordt opgepakt. Ze blijft vol vragen achter. Er moet verraad in het spel zijn. Ze moet en zal uitvinden wie hem heeft verraden. Ze bidt tot God, Hij kan immers wonderen doen?
Vijftig jaar later opent Lily de dagboeken van haar overleden vriendin. Wat ze daarin leest, zet haar leven op de kop.
Dit is een bijzonder aangrijpend boek over de oorlog. De auteur heeft een prettige schrijfstijl en doordat het boek in de ik-vorm is geschreven, komt het diep bij de lezer binnen. Een aanrader.
Jouw waardering
Like en deel deze recensie:
Auteur
Type boek
Recensie
Datum
Waardering
Recensie
In deze novelle krijgt de lezer een indruk van het dodenrijk van het dodenrijk zoals het zou kunnen zijn. Er is een bodemloze kloof tussen de Verboden Gebieden waar de rechtvaardigen verblijven en de Donkere Streken waar de goddelozen verblijven. Daar heersen de dood en de duivel.
Er komen oudtestamentische, bekende rechtvaardigen in voor zoals David en Debora. Ze horen over de komst van de Zoon van de Almachtige op aarde. Dan komt Lazarus in het dodenrijk en op een bijzondere manier verdwijnt hij weer. De rechtvaardigen horen verschillende gebeurtenissen die zich afspelen rondom de Zoon van de Almachtige. Uiteindelijk komt Hijzelf in het dodenrijk.
De auteur benadrukt dat het verhaal fictie is, in de trant van C.S. Lewis en Frank Peretti. Het is spannend, interessant en vergroot je ontzag voor het verlossingswerk van de Koning. Een aanrader.
Jouw waardering
Like en deel deze recensie:
Auteur
Type boek
Recensie
Datum
Waardering
Recensie
De zusjes Tanja en Kitty worden vanuit Amsterdam met een boot naar een dorp in het oosten van het land gebracht, samen met andere kinderen. Hoewel ze samen willen blijven, worden ze van elkaar gescheiden maar ze komen wel bij elkaar in de buurt terecht zodat ze elkaar kunnen bezoeken. Tanja heeft het heel goed bij de familie Van Zanten. Na een tijdje mag ze een envelop brengen bij de dominee. Op de terugweg ontmoet ze een jongen, Chris. Hij stelt vragen over het aantal mensen bij de Van Zantens en of er onderduikers bij hen verblijven. Tanja vindt het maar verdacht en geeft er geen antwoord op. Ze komt Chris vaker tegen en er ontstaat een voorzichtige vriendschap tussen hen. Tanja blijft op haar hoede want ze is te weten gekomen dat Chris een zoon is van de NSB-burgemeester.
Chris vindt het een goede zaak dat de Duitsers Nederland bezet hebben en wil zijn vader tevredenstellen, die zegt dat het ‘voor een goede zaak’ is en dat Nederland orde nodig heeft.
Chris komt te weten dat de dominee ook iets met het verzet te maken heeft en wil een ‘goede daad’ doen…
Dit is een bijzonder boeiend verhaal over de onmogelijke vriendschap tussen een zoon van een NSB-er en een ondergedoken meisje. De hoofdstukken zijn om en om vanuit het perspectief van Tanja en Chris geschreven. De hoofdstukken over Tanja zijn in de eerste persoon geschreven en die van Chris in de derde persoon. Dit boek is een aanrader voor de jeugd maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in de leefwereld van tieners in oorlogstijd.
Jouw waardering
Like en deel deze recensie:
Auteur
Type boek
Recensie
Datum
Waardering
Recensie
David-Jan is een beetje saai. Vindt hijzelf. Maar onder die saaiheid gaat een probleem schuil dat hij probeert te maskeren. Er is wel ruimte thuis om erover te praten maar dat wil hij niet. Hij hoopt het allemaal zelf te kunnen oplossen.
Cathelin leidt een dubbelleven en switcht tussen braaf en durfal. Ze is het allerliefst dicht bij de sterren en vindt het fijn om in de natuur te zijn. Bovendien is ze super sportief.
Cathelin daagt David-Jan uit om aan het werk te gaan met zijn problemen en David-Jan is nieuwsgierig naar haar geworden. Dan blijkt dat ze in zijn klas geplaatst te zijn.
Deze twee onwaarschijnlijke persoonlijkheden trekken voor een tijdje met elkaar op waardoor er een doorbraak komt in David-Jans leven.
Op het moment dat David-Jan een stevige hoop koestert voor de toekomst, gebeurt het ondenkbare.
Eeuwoud Koolmees is een meesterlijke verteller.
Minpunten:
Het boek is te snel uit.
Erg refo-gericht.
Pluspunten:
Ook non-refo’s zullen gegrepen zijn door het verhaal. Levensecht.
Jouw waardering
Like en deel deze recensie:
Auteur
Type boek
Recensie
Datum
Waardering
Recensie
Het werkboek dat na De Weg volgen is uitgekomen, nodigt groepen uit om met behulp van het boek en video’s te werken aan het implementeren van elementen in jouw eigen leefregel. Het start met een geestelijke gezondheidsreflectie die je wordt aangeraden om eerst te doen. De bijbehorende video’s die je in de acht bijeenkomsten ziet, zijn met ondertiteling te volgen doordat die er in Nederland bijgemaakt is. De link staat in het werkboek evenals alle andere benodigde linken.
De groepsbijeenkomsten laten je over verschillende thema’s nadenken die je kunnen helpen om te bereiken dat je Jezus op een betere manier in jouw leven kunt volgen. Bij elke sessie wordt teruggekomen op de vorige. Reflectie maakt een groot deel uit van dit werkboek. Door reflectie en samenspreking kom je in een flow van ontwikkeling. Door dit werkboek samen te doen begin je aan het ontwikkelen van je relatie met Jezus en je leven volgens deze relatie vorm te geven.
De beste manier om dit boek te recenseren, zou zijn om het zelf met een paar mensen door te werken, maar nu al merk ik mooie dingen op. De kernoefeningen die in het boek genoemd zijn, worden in de vierde sessie behandeld. Negen kernpunten die typerend zijn voor een christen: De rustdag, gebed, vasten, afzondering, vrijgevigheid, Bijbellezen, gemeenschap, dienen en getuigen. Er worden ook sessies gewijd aan het lijden en de zonde. In de zevende bijeenkomst begin je met het vormgeven van je eigen leefregel. Veranderen is niet makkelijk. Toch geven de praktische tips goede mogelijkheden om die veranderingen die jij wilt werkelijk door te kunnen voeren.
Bij elke sessie staan ook links en tips om je verder te verdiepen in een onderwerp.
In de lay-out van het boek en de vormgeving is er alles aan gedaan om het werkend te maken voor de groepsleden. Veel ruimte voor aantekeningen en antwoorden.
Jouw waardering
Like en deel deze recensie: