Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20029

Als ik teken ben ik op reis

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Diverse auteurs

Biografie

Cora van Dijk

07-03-2020

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Ondertitel van dit boek is: Jaap Oudes en zijn fantasievolle kijk op de wereld. Nou, dat is zeker niet te klein gedacht over Jaap Oudes (1926-1998). Het boek staat vol van originele, creatieve en fantastische tekeningen van deze nogal onbekende kunstenaar. Het boek begint met een uitspraak van Jaap: “Als het geestelijke boven het materiële uitstijgt ben je een gelukkig mens.”

Niet alleen veel tekeningen van Jaap Oudes kun je in het boek bewonderen, maar vooral ook is het een biografie van deze interessante man. Zijn vader Dirk was ook kunstenaar, maar Jaap vond gelukkig zijn eigen weg. Zijn inspiratie haalde hij uit de volkskunst, meer dan uit beroemde namen. Toch zie ik soms in zijn werk iets van Vincent van Gogh terug. Dat kan bijna geen toeval zijn. Jaap was een eenvoudige man, maar uitspraken als hierboven kun je literair noemen. Zo ook zijn kunst; soms lijkt het bijna kinderlijk, maar er is zo veel te zien in zijn kleurrijke tekeningen van kermissen, volksfeesten en boerenlevens.

Het tekenen deed Jaap Oudes spontaan en instinctief. Hij gebruikte vooral zijn innerlijk om de fantasievolle beelden op papier te zetten. Op de meeste tekeningen is enorm veel te zien en heb je ogen te kort om alles tot je door te laten dringen. Maar persoonlijk vind ik zijn wat rustigere werk indrukwekkender. Jammer dat dit een kleine minderheid is.

Natuurlijk is dit een recensie en geen kunstbeschouwing. Daarom nu de inhoud van het boek. Het is rijk voorzien van werk van de kunstenaar, zodat je een goed beeld krijgt. In de teksten merk je een enorm perfectionisme. Ik ben iemand die dat op prijs stelt. Als in een boek een onbekende term of naam voorkomt, ben ik altijd geneigd deze op te zoeken. Wel, dat hoeft hier niet. Veel namen of zaken komen in aparte alinea’s aan de orde. Wel wordt hiermee de hoofdlijn verlaten. De teksten zijn begrijpelijk en voegen veel toe aan de tekeningen. Natuurlijk heeft een boek als dit een specifieke doelgroep, namelijk mensen die interesse hebben in kunst. Daarom zal het geen bestseller worden, maar dat hoeft ook niet.

Het boek heeft vijf auteurs die elk vanuit hun eigen professie Jaap Oudes hebben onderzocht. Ook is er een stichting, de Stichting Dirk en Jaap Oudes, die zich heeft ingezet voor de publicatie van dit boek. Alles bij elkaar kan ik niet anders dan de hoogste waardering hebben voor deze publicatie en ik hoop dat veel Nederlanders kennis mogen maken met deze autodidactische Hollandse kunstenaar.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.