Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

17035

1666

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Rideal, Rebecca

Historische roman

Sjoerd Veenman

18-04-2017

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

1666: Rampjaar voor Londen.

In de geschiedenis komt het af en toe voor dat bepaalde plaatsen in een relatief korte tijd door allerlei rampen worden geteisterd. Zo ook de grote stad Londen, in het jaar 1666. De Britse historica Rebecca Rideal, gespecialiseerd in de zeventiende eeuw, scheef er een prachtig boek over: ‘1666’.

Onder andere aan de hand van bekende en – vooral ook – wat minder bekende bronnen beschrijft ze een van de spannendste en moeilijkste periodes in de geschiedenis van de metropool. Londen werd eerst getroffen door een vreselijke pestepidemie en vervolgens door een enorme brand die een groot deel van de stad in de as legde. Tot overmaat van ramp verloor Engeland in dezelfde tijd ook nog eens een oorlog. Nederlandse oorlogsschepen, onder leiding van ‘onze’ onvergetelijke admiraal Michiel de Ruyter, voeren de Theems op en vernietigden een Engelse vloot.

Lezers die in dit onderwerp geïnteresseerd en om die reden het bekende dagboek van Pepys hebben gelezen, zullen misschien denken dat ze veel van dit deel van de geschiedenis weten. Het lezen van ‘1666’ zal ze echter aangenaam verrassen. Londen kreeg zware slagen, maar ging niet ten onder. Rebecca Rideal laat daarentegen juist zien dat deze rampen de voedingsbodem werden voor een aantal ontwikkelingen op politiek, economisch en wetenschappelijk terrein.

Het boek is ook voor mensen die weinig of niets over de gebeurtenissen weten zeer leesbaar!

 

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Een reactie op: 1666

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.