Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

09029

Wraaktocht

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Ellen, Lupko

Thriller

Cora van Dijk

22-06-2009

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Er wordt gestart met twee verhaallijnen in dit boek. Een meisje met de naam Mahnaz komt bij Ludde Menkema met de vraag haar in veiligheid te brengen. Dit loopt uit op een gijzeling die hij niet verwachtte. Het lijkt iets te maken te hebben met de rechtszaak van een terrorist die aanstaande is. De tweede verhaallijn speelt zich af in Afghanistan. Hier probeert een vrouw te ontsnappen naar Nederland. Zij wordt achtervolgd door de Amerikaanse geheime dienst, die blijkbaar iets van haar nodig heeft. Maar ook is haar ontsnapping het gevolg van de situatie in Afghanistan. Hierbij komt ze voor vele obstakels te staan.

Ludde is een eigenzinnige, nuchtere Groninger. Maar gaandeweg merk je dat er van binnen heel wat zit. Hier tegenover staat de puber Mahnaz, een meisje met een explosief karakter. Haar broer Yasin (of heet hij Jan) leeft zoveel mogelijk volgens de Koran, maar heeft hierin zijn plaats nog niet gevonden. Zijn onzekerheid leidt tot benauwde situaties. In Farima, die wil ontsnappen uit Afghanistan, zien we een sterke vrouw, die weet wat ze wil.

Wanneer de verhaallijnen duidelijk met elkaar te maken krijgen, word je verrast. Hierover dus niet te veel. Zeker is wel dat met de duidelijkheid het verhaal niet saai wordt of langdradig. Integendeel: de spanning neemt alleen maar toe. Er volgt een geheel nieuwe fase die sterk in elkaar steekt.

Al met al een boek met pit. De verschillende karakters worden goed neergezet. De spanning wordt erin gehouden. Ook heeft Ellen de moed gehad het verhaal in de nabije toekomst te laten spelen. Naar schatting tussen 2015 en 2020 zo'n beetje. Maar nergens lijkt het op sciencefiction, je hebt het gevoel dat het gisteren gebeurd kan zijn of morgen kan gebeuren. Al met al een sterk boek, hoewel ik mijn twijfels heb om het literair te noemen, zoals de uitgever het boek aankondigt. Maar wel een zeer sterke thriller die zijn vier sterren absoluut waard is.

Lupko Ellen komt uit Groningen. Dit is het tweede verhaal over Ludde Menkema. Hier zit wel een klein nadeeltje in, want je moet echt eventjes in de personages komen aan het begin van het boek. Ellen schrijft ook gedichten in het Gronings. Van zichzelf zegt hij dat hij alles leest wat los of vast zit.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.