Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

17122

Wie is als Gij

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Peels, H.G.L.

Bijbelstudie

Cora van Dijk

15-09-2017

3.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Als ondertitel heeft dit boek: Schaduwkanten van het oudtestamentische Godsbeeld. Dit zegt direct alles over het onderwerp. Wie is de God uit het oude testament? Is Hij een wreed God, vol wraak? Kan deze God wel dezelfde God van liefde zijn die we tegenkomen in het nieuwe testament? Dit soort vragen worden door Peels behandeld.

De schrijver spreekt inleidend over de gang van de heilsgeschiedenis. Daarna komt de schijnbare verborgenheid van God aan bod. Goed om hierover te lezen. In de kern van het boek komen de moeilijke punten: de na-ijver, Gods berouw, Zijn wraak en Zijn toorn. Onderwerpen waar niet-christenen niets van begrijpen, maar ook voor veel christenen een vraagteken zijn. Peels laat heel goed zien dat deze onderwerpen niets afdoen aan Gods liefde. Ook maakt hij helder dat na-ijver, die wij vaak jaloezie noemen, niet te vergelijken is met de menselijke jaloezie. Bij de mens is jaloezie vaak een zonde, maar Gods na-ijver komt voort uit pure liefde. Zo is het ook met het woord wraak. Peels citeert hier Rom. 12:9: “Wreekt uzelf niet, geliefden, maar laat plaats voor de toorn, want er staat geschreven: Mij komt de wraak toe.” Erg moeilijke Bijbelgedeelten worden niet gemeden, zo spreekt hij over het verhaal dat Elisa wordt uitgescholden door kinderen, waarna deze kinderen door God worden gedood, en andere moeilijke Bijbelgedeelten. Aan het einde van het boek worden Gods heiligheid en Zijn vergeving besproken. Mooi dat Peels hiermee eindigt. Hij citeert daarbij de bekende filosoof Voltaire: ‘Pardonner, c’est son metier.’ (vergeven is Zijn beroep). Alles van God komt voort uit liefde voor Zijn schepping. Daarom is er vergeving voor de mens.

Het was goed om dit boek te lezen. Ik moet wel zeggen dat ik het wat taai vond. Maar dat komt ook doordat we tegenwoordig vooral populair taalgebruik in boeken gewend zijn. Gewoon even doorzetten dus. De vragen na de hoofdstukken zijn over het algemeen erg schools, maar er staan toch ook een paar goede nadenkers in.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.