Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202435

Werkplaats huwelijk

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Jan-Willem en Joke Grievink

werkboek huwelijk

Sandrina Wijnholds

14-11-2022

3.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Een goed huwelijk is meer dan gevoel, liefde, trouw, communicatie of seks. Het huwelijk wordt gezien als een etalage waarin Gods glorie weerspiegeld wordt. En dat betekent dat er zorgvuldig aan gewerkt moet worden. De schrijvers Jan-Willem en Joke Grievink zijn huwelijksbegeleiders. Hun ervaring ademt door het hele boek. De inhoud is goed doorleefd en voorzien van meerdere praktijkvoorbeelden. Met hun ervaring hebben zij een model ontwikkeld om het huwelijk vanuit verschillende perspectieven te verdiepen. In dit boek wordt per hoofdstuk een onderdeel van dit model uitgewerkt. Als eerste wordt de rol van liefde en de relatie met God besproken. Vervolgens wordt uitgewerkt dat het huwelijk meer is dan alleen een gevoel van liefde en samenzijn. Het is een verbond waarbinnen de liefde actief moet groeien. Dit vraagt trouw en toewijding, waarbij het accent niet ligt op krijgen, maar op geven zodat de ander volledig tot zijn recht kan komen. Er wordt gezocht naar een evenwichtige verhouding tussen het gevoel, de wil en het verstand. Ook andere factoren komen aan bod zoals de invloeden van opvoeding, het verleden, de omgeving en karaktereigenschappen.

Dit boek is een echt doeboek en heel geschikt voor christelijke stellen die zich voorbereiden op het huwelijk of al getrouwd zijn. Het geheel is eenvoudig en vanuit een nadrukkelijke christelijke visie geschreven. Hierbij is de inhoud soms wat stellig en strikt geschreven, maar tegelijkertijd is er ook ruimte voor mildheid en compassie; en dat nooit buiten het verlossende werk van Jezus om. Voor lezers die al wat langer getrouwd zijn, zal de inhoud of invalshoeken mogelijk al wat meer vanzelfsprekend kunnen zijn, maar desalniettemin kan dit boek bijdragen aan verdere verdieping.

De aanspreekvorm heeft vooral een coachend karakter. De lezer wordt daarbij steeds persoonlijk aangesproken, wat voor dit werkboek heel passend lijkt. De inhoud leest heel makkelijk en vlot, maar toch is het geen boek dat in je in één keer uit zou moeten lezen. Elk hoofdstuk is voorzien van verdiepende verwerkingsvragen of gesprekspunten waar stellen zelf mee aan de slag kunnen. Dit is een erg mooie aanvulling op de inhoud.

Aan de vormgeving is veel aandacht besteed. Het uitgewerkte model wordt elk hoofdstuk heel kleurrijk uitgebreid met een nieuwe stap. De inhoud wordt soms gemarkeerd met duidelijke citaten en gekleurde teksten, maar het geheel biedt een rustige uitstraling.

Al met al wordt dit boek van harte aanbevolen aan alle stellen aan hun huwelijk willen (blijven) werken.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.