Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

19031

Wereld vol gevaar

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Biemond, Lianne

Kinderboek bovenbouw

Frea Kroese

19-03-2019

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

In dit spannende boek vind je het verhaal van een jongen uit Nederland en een jongen uit India die een angstig avontuur beleven. Het verhaal gaat over een dag in hun leven. Daniël is de Nederlandse jongen. Het is de laatste dag voor de kerstvakantie. Vandaag moet hij nog een halve dag naar school, speelt hij met vrienden en gebeurt er bijna het ergste dat je kan overkomen. Kishan is de jongen uit India. Elke dag gaat hij naar zijn werk met een overvolle bus, waarin allemaal jongens en meisjes die in een fabriek werken onder omstandigheden waarin volwassenen in Nederland niet eens willen werken. Het werk bedreigt hun gezondheid en vandaag zelfs hun leven. Ook zijn leven komt deze dag ernstig in gevaar.

Dit boek is uitermate geschikt om voor te lezen in groepen 7 en 8 van de basisschool en het liefst voor de kerstvakantie. Leerkrachten kunnen er zelfs een project of discussiemoment aan wijden. Hoe denk jij over de probeeractie van Richard en Daniël? Hoe zouden wij hier in Nederland iets kunnen doen aan de situatie waarin zoveel kinderen als Kishan en Jabbar zitten?

Ik lees deze auteur met dit verhaal voor het eerst en ik ben benieuwd naar de andere delen: Wereld van verschil en Wereld aan de overkant. Dit verhaal zou ik aanbevelen aan alle leraren van de bovenbouw als verplicht (voor)leesboek voor het eind van het jaar. Het is mogelijk om een hele dag les (geïntegreerde lesstof) te geven of misschien wel een hele week met thema’s uit het boek.

Wereldoriëntatie, geschiedenis, rekenen, taal, biologie, natuurkunde voor alle lessen kun je dit boek gebruiken. Zelfs voor godsdienst en maatschappijleer: Helpt iets verbieden eigenlijk wel? Waarom heeft God geboden aan zijn kinderen gegeven? Wanneer jij wetten zou kunnen en mogen maken, welke wet zou je na het lezen van dit verhaal als eerste willen maken? Denk je dat jouw wet aangenomen zal worden door de hele Kamer? Waarom wel en waarom niet? Wat betekent de uitdrukking “God op je blote knietjes danken.” Heb jij wel eens iets meegemaakt dat je dat letterlijk hebt gedaan? Hoe komt het dat Daniëls handen helemaal opgezwollen waren van het vocht na wat hij had gedaan (biologie- huid en weefselkunde)? Hoeveel dagen zou een normaal gezin lopend nodig hebben als ze van Daniël naar Kishan zouden willen lopen? Hoeveel uur vliegen is het? Hoeveel kost zo’n vliegreis? Hoeveel kost het in Nederland om iemand met een gebroken been in het ziekenhuis te laten helpen? Hoeveel kost dat in India? Wat hielden kasten in India in? Waarom verzamelt Kishans moeder poep van de straat? Hoeveel verdient zij per dag? Hoeveel zou haar man verdienen? Hoeveel verdient Kishan? Hoeveel kost een brood in India? Boeiende vragen!

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.