Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

18049

Vol van de Geest

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Halldorf, Peter

Christelijk themaboek

Frea Kroese

20-04-2018

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Peter Halldorf heeft in dit prachtige boek over de rol en functie van de Heilige Geest uitgewerkt, wat in zijn leven steeds opnieuw belangrijk bleek: De Heilige Geest heeft aandeel in de voortdurende verlossing van de mens. Wat een eye-opener voor mij was in dit boek is de ontwikkeling in de kerk over het idee waar we van verlost moeten worden. Waar vanaf het begin Jezus gestorven is om de dood te overwinnen en de hele kosmos te verlossen van de sterfelijkheid en de dood en eeuwig leven te bewerken voor de hele schepping, heeft de kerk het concept van rechtvaardiging van schuld het sterkst benadrukt. Peter Halldorf laat die twee naast elkaar bestaan en werkt de verlossing van de dood op een bijzondere manier uit. Waar immers verlossing van de dood en de vergankelijkheid spreekt, is een God die de liefdesrelatie met de schepping en de mensheid herstelt in tegenstelling tot verlossing van de zonde, waar God eerder wordt voorgesteld als Rechter over ons leven. Vertrouwen op God krijgt een andere kleur als je zijn verlangen ziet om herstel te bewerken. Het verlangen is een verlangen van de Vader en Jezus Christus en van de Heilige Geest. Door de Heilige Geest kunnen wij reageren op het verlangen van God om ons te herstellen in onze relatie met Hem. We zien een voorbeeld in David die voor de ark van God danste van vreugde.

Dit boek over de Heilige Geest begint met relatie, met liefde. Zo wordt de mens pas mens in verbinding met een andere persoon. In vriendschap en liefde wordt het leven pas werkelijk. Een ultieme uitwerking daarvan vind je terug in de zin: “Een mens bevindt zich nooit dichter bij zijn meest echte ik dan wanneer hij ‘buiten zichzelf’ is in de Heilige Geest. Hij ervaart dan een ‘vergeten van zichzelf’ waarin zijn leven ontluikt tot volle bloei.” Dat lijkt heel erg op de emotie verliefdheid en die emotie weerspiegelt wat het is om vervuld te zijn met de Heilige Geest. Zo zijn er nog veel meer beelden waarin Peter Halldorf de persoon van de Heilige Geest stap voor stap meedeelt. Hij haalt door de geschiedenis van het Lichaam van Christus veel mensen aan, die ervaringen door de Heilige Geest hebben gehad. Soms zelfs hele gemeenten die jarenlang propvol zaten omdat de Heilige Geest overduidelijk aanwezig was en door deze mensen heen veranderingen in hun leven en daardoor in hun maatschappij bewerkte.

Steeds benadrukt Peter Halldorf dat de liefde het hoogste is als je te maken krijgt met de Heilige Geest. Maar gaandeweg legt hij heel goed uit hoe fundamenteel het is om vervuld te zijn met de Heilige Geest om te begrijpen hoe je moet leven en hoe je moet overdenken. Hij haalt heel veel mensen aan die over de Heilige Geest hebben nagedacht, gesproken of simpelweg een Geestvervuld leven leidden. Daarin heeft het zoeken van de stilte een heilige plaats. Heilige plaatsen hebben duizend verschijningsvormen. Wat ze gemeenschappelijk hebben is dat de vriendschap met God zich er verdiept en het leven wordt geordend. Een lijst van namen en bronnen is toegevoegd aan het eind van het boek.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Een reactie op: Vol van de Geest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.