Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

18136

Vergeet mij niet

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Es, Bart van

Levensverhaal van de joodse vrouw Lien de Jong

Sjoerd Veenman

15-11-2018

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

OVERLEVEN IN DE TWEEDE WERELDOORLOG.

De grootouders van hoogleraar letterkunde Bart van Es verborgen in de Tweede Wereldoorlog Joden. Zo vingen ze o.a. Lientje op, een Joods meisje dat al op haar achtste jaar afscheid moest nemen van haar vader en moeder, om onder te duiken. Ze zou haar ouders nooit terug zien …

Van Es kent het verhaal al heel lang en als hij Lientjes poëziealbum vindt, besluit hij haar te bezoeken. Ze is inmiddels in de tachtig en woont in Amsterdam. Nadat hij haar vertrouwen heeft gewonnen, vertelt ze hem het verhaal van haar jeugd.

Het is een schokkende geschiedenis, waaruit duidelijk wordt dat mensen die hun leven waagden om Joodse medeburgers te redden, soms bepaald geen heiligen waren. Lientje belandt in meerdere gezinnen, waar ze op verschillende manieren wordt behandeld. Soms wordt ze als gratis dienstmeisje gebruikt. Erger is het dat ze niet goed wordt beschermd, waardoor ze het slachtoffer wordt van misbruik. Ze moet in die jaren ontzettend veel meemaken.

Dit boek geeft een eerlijk, maar vaak verdrietig beeld van het leven van een Joods meisje op onderduikadressen. Het is heel goed geschreven en ook nog eens met gevoel.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Een reactie op: Vergeet-mij-niet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.