Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

18137

Het merkteken van de koning

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Green, Jocelyn

Historische roman

Cora van Dijk

16-11-2018

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Julianne is een Franse vroedvrouw. Als er een patiënt onder haar handen sterft, wordt ze veroordeeld voor moord. Het leven in de gevangenis is vreselijk. Dan krijgt ze de kans haar straf om te zetten in verbanning naar Louisiana, onder de voorwaarde dat ze trouwt met een gevangene in dezelfde positie. Deze kans grijpt ze aan, mede omdat haar broer in Louisiana vermist is als soldaat.

Het leven in de Franse kolonie is zeer zwaar. Er is geen plek om te wonen en de bevolking is hard. Dan zijn er nog vijandige indianen, maar ook die met de Fransen samenwerken. Hoe hou je ze uit elkaar? En zijn de Fransen wel betrouwbaar? Hoe kan ze op zoek gaan naar haar broer Benjamin?

Dit zijn slechts een paar gebeurtenissen uit een historische roman die blijft boeien. Steeds weer nieuwe ontwikkelingen, constant verhaalwendingen en toch krijg je niet het idee dat het ‘over the top’ is. Schrijfster Jocelyn Green heeft sterk historisch onderzoek gedaan voor dit boek. En dat merk je. Alles komt zeer geloofwaardig over. Bovendien heeft ze veel historische waarheden verwerkt die op een prettige manier in het boek verwerkt zijn. Geen lange beschrijvingen, maar de couleur locale (om het maar eens in het Frans te zeggen) is helemaal in het verhaal opgenomen.

Het boek nodigde mij zelfs uit tot verder onderzoek. Als oud-student cultuurwetenschappen heeft de tijd van de koloniën mijn bijzondere belangstelling. En eerlijk gezegd: ik wist niet dat Frankrijk zo’n groot deel van het huidige Amerika en Canada bezet had. Dit boek herinnert ons ook aan zwarte bladzijden in de geschiedenis. Maar zelfs in deze moeilijke omstandigheden wil God nabij zijn, dat is een boodschap die ook duidelijk doorklinkt in ‘Het merkteken van de Koning.’ Ik heb volop genoten van dit boek en kan geen enkel puntje van kritiek noemen. Daarom verdient het de hoogste waardering van vijf sterren, iets wat bij mijn recensies zelden voorkomt. Lezen dus!

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.