Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202478

Van boerenmeid tot politievrouw

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Joop van der Hor

biografie

Cora van Dijk

13-03-2023

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Van boerenmeid tot politievrouw – Joop van der Hor

Mieke Mulderij is 87 jaar en een gewone Zeeuwse vrouw. Maar juist over deze vrouw schreef oud-politieman Joop van der Hor een biografie. Omdat het leven van Mieke Mulderij hem intrigeerde.

Het verhaal begint met een meisje dat opgroeit in Zeeuws-Vlaanderen. Ze heeft geen makkelijke jeugd en krijgt een aan-uit relatie met een veel oudere agent. Op een gegeven moment ziet ze een vacature in de Libelle. Er wordt een politieagent gezocht in Rotterdam. Als een van de eerste Nederlandse vrouwelijke agenten dient zij daar.

Van vrouwenemancipatie wordt nog nauwelijks gesproken in die tijd. Hoe houdt ze zich staande in een mannencultuur? ‘Natuurlijk’ krijgt ze te maken met ongewenst gedrag en intimidatie. Haar carrière gaat niet over rozen.

Van der Hor heeft een biografie gemaakt die vooral gedetailleerd is en met smaak verteld. Je wordt het leven van Mieke ingetrokken, beleeft haar jonge jaren in de katholieke wereld, haar jeugdliefde en haar aandeel in de smokkelwereld. En dan haar leven bij de politie. Mooie tijdsbeelden worden geschetst en voorzien van foto’s die het geheel nog aantrekkelijker maken. Ik genoot van het geheel dat - in tegenstelling tot veel biografieën - niet saai is.

Joop van der Hor en natuurlijk ook Mieke Mulderij zijn geslaagd in het tot leven brengen van de twintigste eeuw met zijn vele veranderingen. Een non-fictieboek dat leest als een trein.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.