Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

17049

U splijt de zee!

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Burger, Arjanne

Geloofsopbouw

Frea Kroese

11-05-2017

2 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Ondanks de enorm lovende woorden van mensen bij de introductie en op de achterflap van U splijt de zee!, is er een indruk bij mijzelf achtergebleven van dit boekje van Arjanne Burger. Een indruk die gekenmerkt wordt door enorme stappen, waartussen ik de weg niet zie. Een tikje belerend, maar dat was, denk ik, ook de bedoeling als ik zie wat Arjanne op de eerste pagina van haar eigen voorwoord zegt: het zijn lessen die ze heeft opgeschreven. Ze preekt. Ze stelt nergens vragen die de lezer aan het denken zetten, maar voornamelijk retorische vragen. Daardoor zet het je klem. Je moet wel op de manier van Arjanne gaan geloven en gaan leven. Pfffff, denk ik dan. Alleen in het tweede hoofdstukje vind je de link met de titel, maar voor de rest zwalk je door de hele Bijbel heen. Er wordt door Arjanne ook nogal veel voorondersteld, dat je veel van de Bijbel weet en dat je de ‘tale Kanaäns’ wel kent. Een voorbeeld: “De nood dreef mij uit naar God.” Ik denk dat de doelgroep daardoor behoorlijk klein wordt.

Ik zal zeker niet ontkennen dat Arjanne zich kwetsbaar opstelt. Maar of er uit je eigen ervaringen leerstelligheden kunnen vloeien, dat weet ik nog niet zo net. Ik heb mij niet herkend in de diepte van het lijden, wel in het reformatorische van de uitlegging ervan. Het is niet zo dat ik het met Arjannes conclusies oneens ben. Ze vertelt op snelle manier vaste waarheden. Maar de manier waarop, geeft me het idee, dat ik met de rug tegen de muur sta. Geloof dit, of anders… Ik krijg geen ruimte om het anders te mogen ervaren of zien. Voorbeeld: “wie krijgt de meeste eer als het huis af is? De bouwer of het huis? En dan vult Arjanne zelf in: de bouwer. Jammer, de spiegel van het woord wordt een pan om mee op mijn hoofd te slaan: als je dat maar goed beseft, iets anders kan het niet zijn. Waag het niet om het huis de eer te geven!

Als je van deze stijl houdt, kan het je inzicht geven en opbouwen. Maar ik ervoer de didactische stijl als belemmerend om zelf God te gaan zien. Ik zie meer de schrijfster, haar leed en haar geloof. Niet mijn leven en mijn zoektocht naar God.

 

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:4 Reacties op: U splijt de zee!

 • G.S. schrijft:

  Ik vond het boekje heel hartrakend en herkenbaar, bijzonder goed geschreven voor iemand die nog zo jong is.
  Maar als ik bijvoorbeeld een boek lees over een onderwerp
  wat niet bij mij past zou ik er misschien in m’n hart ook kritiek op hebben,
  of wegleggen. Dat is nou eenmaal zo, we leven in een wereld met allemaal
  verschilende mensen , verschillende achtergronden, verschillende culturen,
  etc.etc. • Klasina-Eferdina schrijft:

  Een boek geschreven uit duidelijk eigen ervaringen zo zuiver en puur als het kan zijn. Ter bemoediging geschreven tegelijk getuigend van.GODS aanwezigheid in dit alles en hoe het voor Arjanne gegaan is en gewerkt heeft.
  Dit is geen instructie / les boek maar een herkenningsboek dat laat zien dat je niet de enigste bent in de woestijn. Voor een ieder is er een persoonlijke weg om verder te gaan.
  Simpele woorden duidelijk lees en begrijpbaar en tegelijk een aanmoediging om voor jezelf op zoek te gaan in je eigen persoonlijke woestijn. • Christian schrijft:

  Beste Frea,

  De Bijbel staat helemaal vol met opdrachten, aansporingen en vermaningen, juist om ons te helpen in de geestelijke overwinning te doen staan. Dat zou je ook allemaal kunnen uitleggen als ‘te belerend’, maar dan begrijp je volgens mij niet de bedoeling ervan. Je willen laten onderwijzen door anderen is een gezond iets, en uiteindelijk tot je eigen bestwil. Paulus zegt ook: ‘Volg mij, zoals ik Christus volg’, dat kan je ook als belerend zien, maar hij was er van overtuigd dat Jezus de enige weg was om tot echte vrijheid te komen, en zou je anderen daar dan niet vrijmoedig toe oproepen?

  Het beste en Gods zegen,

  Groetjes
  Christian • Aritha schrijft:

  Ik vind dit boekje heel fijn om te lezen. De schrijfstijl is erg prettig. Ook als je moe bent, prima te lezen want er worden geen ingewikkelde zinnen gebruikt. Direct en eerlijk. Laat je verrassen en bemoedigen door de lessen die Arjanne leerde in haar “woestijn”Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.