Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

17049

U splijt de zee!

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Burger, Arjanne

Geloofsopbouw

Frea Kroese

11-05-2017

2 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Ondanks de enorm lovende woorden van mensen bij de introductie en op de achterflap van U splijt de zee!, is er een indruk bij mijzelf achtergebleven van dit boekje van Arjanne Burger. Een indruk die gekenmerkt wordt door enorme stappen, waartussen ik de weg niet zie. Een tikje belerend, maar dat was, denk ik, ook de bedoeling als ik zie wat Arjanne op de eerste pagina van haar eigen voorwoord zegt: het zijn lessen die ze heeft opgeschreven. Ze preekt. Ze stelt nergens vragen die de lezer aan het denken zetten, maar voornamelijk retorische vragen. Daardoor zet het je klem. Je moet wel op de manier van Arjanne gaan geloven en gaan leven. Pfffff, denk ik dan. Alleen in het tweede hoofdstukje vind je de link met de titel, maar voor de rest zwalk je door de hele Bijbel heen. Er wordt door Arjanne ook nogal veel voorondersteld, dat je veel van de Bijbel weet en dat je de ‘tale Kanaäns’ wel kent. Een voorbeeld: “De nood dreef mij uit naar God.” Ik denk dat de doelgroep daardoor behoorlijk klein wordt.

Ik zal zeker niet ontkennen dat Arjanne zich kwetsbaar opstelt. Maar of er uit je eigen ervaringen leerstelligheden kunnen vloeien, dat weet ik nog niet zo net. Ik heb mij niet herkend in de diepte van het lijden, wel in het reformatorische van de uitlegging ervan. Het is niet zo dat ik het met Arjannes conclusies oneens ben. Ze vertelt op snelle manier vaste waarheden. Maar de manier waarop, geeft me het idee, dat ik met de rug tegen de muur sta. Geloof dit, of anders… Ik krijg geen ruimte om het anders te mogen ervaren of zien. Voorbeeld: “wie krijgt de meeste eer als het huis af is? De bouwer of het huis? En dan vult Arjanne zelf in: de bouwer. Jammer, de spiegel van het woord wordt een pan om mee op mijn hoofd te slaan: als je dat maar goed beseft, iets anders kan het niet zijn. Waag het niet om het huis de eer te geven!

Als je van deze stijl houdt, kan het je inzicht geven en opbouwen. Maar ik ervoer de didactische stijl als belemmerend om zelf God te gaan zien. Ik zie meer de schrijfster, haar leed en haar geloof. Niet mijn leven en mijn zoektocht naar God.

 

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:4 Reacties op: U splijt de zee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.