Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20120

Trouw aan een belofte

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Thea Zoeteman

Roman

Diane Kooistra

03-11-2020

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Nicolet, de hoofdpersoon in dit eerste deel van de Nicolet-trilogie van Thea Zoeteman, is getrouwd met Maarten. Samen hebben ze een zoon van anderhalf, Robbert. Hoewel ze nog niet zo lang getrouwd zijn, verschijnen er al kleine barstjes in hun huwelijk. Maarten vertoont hoe langer hoe meer vervelende karaktereigenschappen. Hij gaat voortdurend voorbij aan Nicolets wensen en gevoelens. Als het tweede kindje zich aandient, gaat het van kwaad tot erger. Tevergeefs zoekt Nicolet naar de man die ze in hun verkeringstijd heeft leren kennen: charmant, spontaan, behulpzaam en met de nodige humor. Ze wil trouw blijven aan haar belofte, maar hoe? Nicolet voelt zich alleen en begrijpt niet waarom Maarten zo veranderd is. Tot ze ineens een artikel leest dat haar de ogen opent. Trouw aan een belofte is een zeer realistische en meeslepende roman van Thea Zoeteman over een vrouw die zich staande probeert te houden in een zwaar en moeilijk huwelijk door te zoeken naar lichtpuntjes en te vertrouwen op God.

In dit deel staat het huwelijk van Nicolet en Maarten centraal. Ze zijn al een poosje bij elkaar en lijken voor de buitenwereld een dolgelukkig stel, De beste vriendin van Nicolet, Renske is stiekum een klein beetje jaloers op hen. Dit had zij ook graag willen hebben en zij ziet ook niet wat er tussen Nicolet en Maarten aan de hand is. Maarten komt op de lezer heel egoïstisch over. Houdt totaal geen rekening met zijn vrouw en zoon en is soms zelfs heel gemeen.

Dan komt Leon in beeld, een collega van Maarten die af en toe van hun gastvrijheid gebruik maakt omdat hij zijn huis aan het verbouwen is en hij ziet en hoort wat voor de buitenwereld verborgen blijft.

Een artikel in een tijdschrift opent de ogen bij Nicolet. Ze vindt zoveel herkenning en ze gaat naar de huisarts. De vraag is volgt ze het advies van de huisarts op of blijft ze trouw aan de belofte die ze een paar jaar eerder heeft gedaan?

Trouw aan de belofte is een ontroerend verhaal. Je leest aan het begin over de relatie tussen Nicolet en haar man. De mooie herinneringen maar ook de kleine dingen die Thea Zoeterman laat doorschemeren om te laten lezen dat alles niet is wat het lijkt. De karakters zijn heel divers in dit verhaal, de egoïstische Maarten, de hartelijke Leon, De wat nerveuze en onzekere Nicolet en Renske die ook haar moeilijkheden heeft. Hun ouders zien het allemaal van de zijkant aan, maar spelen in de gedachten van Nicolet toch een grote rol.

Thea stelt een moeilijk onderwerp aan de kaak, en dat niet alleen. Ze laat ook ziet hoe Nicolet worstelt met haar geloof in God. Een hele menselijke reactie als je alleen maar problemen ziet groeien en ook onbegrip ervaart bi de mensen om je heen. Je leeft zo met Nicolet mee, maar ook met Maarten want kan hij er wat aan doen? Of niet?

Ondanks de moeilijke situatie waar Nicolet in zit wordt het niet een heel negatief verhaal.  Het blijft een mooi verhaal om te lezen.

Wat ik erg waardeer is dat Thea Zoeterman niet aan het einde ineens een oplossing heeft voor de problemen maar alleen een eerste stap laat zien. Daardoor komt het verhaal heel realistisch over. En het maakt de lezer heel benieuwd naar het volgende deel.

Trouw aan de belofte is een roman die heel vlot leest en die je na het lezen in gedachten achterlaat.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.