Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202476

Sidney Chambers

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

James Runcie

detective verhalen

Frea Kroese

21-02-2023

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

De schaduw van de dood is het eerste korte verhaal over de oplossing van een moord door Sidney Chambers, dominee in het dorp Grantchester, dicht bij Cambridge. Deze eerste aflevering beslaat 80 pagina’s en doet inderdaad aan als een aflevering van Sherlock of James Herriot, heel Brits.

Hierna volgen nog een paar afleveringen met de titels: Een kwestie van vertrouwen in de volgende 70 pagina’s over een te vinden dader bij een diefstal. Daarna volgt ten eerste: Niet schaden in de daaropvolgende 60 pagina’s over een gepleegde euthanasie. Daarna volgt: Een kwestie van tijd in 60 pagina’s over een moord door wurging. Daarna volgt een zaak met betrekking tot een vervalste oude meester in slechts 40 pagina’s. En dan in nog weer eens 60 pagina’s een moord tijdens een toneelstuk waarin een moord wordt gepleegd.

Het leest inderdaad als een tv-serie, zoals ook op de titelpagina staat. Het doorgaande verhaal is dat van Sidney, die binnen de elite van Groot Brittannië tot een aparte groep hoort, die van de geestelijkheid, en het daarom moeilijk vindt om zich in een romantische relatie te begeven, wat een dans tussen hem en sommige dames veroorzaakt. Dat is leuk om te volgen, maar de herhaling dat hij om allerlei redenen de dames niet met zijn verliefde gevoelens wil lastigvallen, wordt soms wat vervelend. Maar ja, het is nodig voor de serie om te blijven dralen, dan kunnen de verliefde gevoelens en spannende ontmoetingen nog blijven voortduren.

Er wordt op bijna elke bladzijde, dus veel te vaak, alcohol gedronken. Misschien was dat zo in de jaren vijftig, maar ik vind dat voor een nieuw boek van de jaren nu, niet meer kunnen. Het lijkt bijna een reclameverhaal voor allerlei alcoholische versnaperingen. De schrijver is goed op de hoogte van wat de Bijbel zegt en kan zich inleven hoe een dominee zich kan voelen tussen zijn parochianen en toch niet gelijk aan hen. Als detective en als dominee heeft hij zich aan volledige discretie te houden en hoe moeilijk dat is omdat je ook gewoon mens bent en van verschillende netwerken deel uitmaakt.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.