Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

17147

Romke d13

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Hofstra, Rients

Roman maatschappijkritiek

Cora van Dijk

13-12-2017

BESTEL

Recensie

We hebben hier te maken met een roman, maar eigenlijk ook niet. De hoofdpersoon maakt namelijk nauwelijks iets mee, er zijn bijna geen ontwikkelingen. Het einde van het boek begint eindelijk de vorm van een spannend verhaal te krijgen.

Hoe komt dit? Er zitten grote monologen in het verhaal, waarin vooral maatschappijkritiek, kritiek op religie en persoonlijke frustraties van de auteur naar voren worden gebracht. Dit had beter in een andere vorm gegoten kunnen worden dan die van een roman. Er gebeurt te weinig, er is nauwelijks dialoog en al helemaal geen actie. Wel is het boek op zich goed geschreven, ik denk dat de auteur beslist beter had gekund.

Het ‘verhaal’ draait om de politieke en maatschappelijke ideeën van een groepje rond de ik-figuur dat samenkomt in een kroeg. Via lange monologen wordt de maatschappij afgekraakt. Althans, zo lijkt het. Gelukkig komt er later in het boek iets op gang waarbij door de oprichting van een politieke partij oplossingen worden aangedragen. Dat is positief. Het enige wat enigszins een verhaallijn heeft, is het probleem rond het onterecht geruimde graf. Verder gebeurt er nauwelijks iets, behalve dat er een verbouwing plaatsvindt en een hond (Romke) wordt gekocht.

Hofstra gebruikt wel humor in zijn boek. Vaak op een goede manier, soms iets over de top. Hij heeft een atheïstische levensvisie. Die komt duidelijk naar voren. Al bij de eerste bladzijde moest ik glimlachen: zou deze schrijver zich realiseren dat hij het boek heeft toegestuurd aan een christelijke website? Ik denk het niet. Hofstra maakt onderscheid tussen ‘kristenen’ en christenen. De eerste groep zijn hen die wel de naam dragen maar er niet naar leven. De tweede groep is echt. Als je door het vloeken heen kunt lezen, heb je een aardig boek. Vooral de laatste bladzijden zijn sterk.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Een reactie op: Romke D’13

  • Rients Hofstra schrijft:

    Ik waardeer deze recensie, ben het op enkele punten echter niet helemaal eens met Cora. Dat er een omslag is van frustratie naar oplossingen klopt. Dat er weinig gebeurt bestrijd ik en van ontwikkeling van de hoofdpersonen is gaandeweg wel degelijk sprake, m.n. bij boer Wiebe en zijn vrouw Seike. De enkele lange dialogen zijn functioneel en gaan geleidelijk over in dialogen en/of discussies.
    Mij was inderdaad niet bekend dat Cora vanuit een christelijk perspectief dit boek ging beoordelen, wat uiteraard geen enkele belemmering zou hebben opgeworpen ware ik wel op de hoogte geweest. Daar waar ik een onderscheid maak tussen Christenen/kristenen, Joden/snoden & Moslims/mislims mag het al lezend duidelijk zijn dat de eersten zich hier niet beledigd kunnen voelen en die met een kleine letter in wezen een spiegel wordt voorgehouden.
    Op https://rientshofstra.nl/boeken zijn andere recensies, lezersreacties en flapteksten van Romke D’13 en de 3 vervolgboeken te lezen.
    Vr. groet, Rients HofstraGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.