Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

17058

Rebecca

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Buckland, Hannah

Christelijke roman

Frea Kroese

23-05-2017

4 Stars

 

BESTEL

Recensie

Hannah Buckland heeft een prachtige roman geschreven waarin Rebecca Stubbs de hoofdrol heeft. Zij is de dochter van een dominee en heeft een prachtige kinder- en tienertijd. Maar tegen dat ze volwassen wordt, sterven haar beide ouders. Het is dan ook op de helft van de 19e eeuw, toen de medische wereld epidemieën nog niet zo goed wist aan te pakken. Rebecca is vooruitstrevend opgevoed en een trotse jongedame, die besluit dat ze zelfstandig in het leven zal moeten kunnen functioneren. Daarom besluit ze te solliciteren als dienstmeisje bij een landheer, die een groot landhuis, veel personeel en de nodige boerderijen onder zijn beheer heeft. Daar krijgt Rebecca te maken met de enorme standsverschillen, die ze niet zo sterk ervoer in het dorp waar ze is opgegroeid. Ze leert zonder morren keihard te werken, maar weet ook handig gebruik te maken van haar schaarse vrije tijd en leent alle boeken in de uitgebreide bibliotheek van het landhuis, als ze wat meer gewend is aan de lange dagen en het harde werken.

Het is interessant om te lezen hoeveel er gedaan moest worden op zo’n klein kasteel en hoe het werk gedaan werd. De beschrijving daarvan dwingt bewondering af voor de mensen die in de lagere klassen leefden.

Op een bepaald moment solliciteert Rebecca naar een kleiner landgoed als huishoudster, een trapje hoger dan dienstmeid. Haar motivatie is voornamelijk haar verliefdheid op de bezitter van het landgoed, een familielid van de werkgever in haar vorige betrekking. Jammer genoeg is het in die tijd niet mogelijk om een brug te leggen tussen de standen en er komt nog bij dat de landheer geen moment denkt aan Rebecca als aan een mooie jonge vrouw. Hij ziet vooral haar kundigheid als huishoudster. Rebecca kwijt zich goed van haar taak en blijft bij de jonge landheer tot hij in het huwelijk treedt met een lieftallige jongedame van zijn klasse.

Rebecca gaat door verschillende fasen en wordt daardoor een prachtige jonge volwassen vrouw. Net als ze denkt dat haar roeping misschien zal zijn dat ze een ongetrouwde vrouw zal blijven die altijd voor zichzelf zal moeten zorgen (op haar 20e!) is er een nieuw gezin in het dorp komen wonen. Een paar mooie ontmoetingen volgen en vervolgens eindigt deze prachtige roman met een mooie bruiloft.

De geestelijke en emotionele ontwikkeling van Rebecca krijgt ruime aandacht. De schrijfster weet de onmogelijkheden voor een vrouw in die tijd goed te beschrijven en tegelijkertijd creëert ze prachtige mogelijkheden.
Historisch en romantisch, pakkend en meeslepend.

 

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Een reactie op: Rebecca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *