Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

19130

Paulus een biografie

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Wright, Tom

Christelijke biografie

Frea Kroese

17-12-2019

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Tom Wright heeft met de biografie van Paulus een goed werk geleverd. Hij zet Paulus neer als een man in zijn tijd, die goed op de hoogte was van wat de filosofen in zijn wereld zeiden en ook de toenmalige Bijbel zeer goed kende, dat wil zeggen dat hij waarschijnlijk heel veel dingen uit zijn hoofd zou kunnen opzeggen. Wright schrijft: “Als hij de Korinthiërs vertelt dat wijsheid nutteloos is, klinkt hij als een cynicus; als hij over de deugden spreekt, hoor je bijna een stoïcijn. Als hij over het verschil tussen de innerlijke en uiterlijke mens schrijft, wordt tot op de dag van vandaag vermoed dat hij een platonist is, hoewel je dan in de problemen komt met wat hij zegt over de opstanding en de vernieuwing van de schepping. Want daaruit blijkt dat hij er zeker van is dat de nieuwe wijsheid die in de Messias zichtbaar is geworden tegen alle wereldse wijsheid opgewassen is.”

Het mooie in deze biografie vind ik, dat Tom Wright ten stelligste vasthoudt aan het feit dat Paulus geen nieuwe religie is begonnen. Paulus blijft God, de Ene met alle ijver en vuur dienen, maar nu weet hij Wie die Ene is, namelijk Yeshua, die gekruisigd is en opgestaan uit de dood. Daarmee verandert alles. Tom Wright legt uit waarom Paulus verdedigt dat Titus zich niet hoefde te laten besnijden, maar hij wel Timoteüs liet besnijden. Alles wat Paulus zei en deed, stond in de dienst van het goede nieuws dat hij bracht aan ieder die hij ontmoette op zijn reizen, daarom getuigt zijn hele leven van vertrouwen in God en Jezus, toewijding aan God en Jezus en trouw aan zijn opdracht voor God en Jezus.

Paulus begreep als geen ander dat het heil uit de Joden was en dat dat heil, die redding, een redding op alle niveaus is: redding van de situatie waarin je leeft, redding van zonden en overtredingen en de uiteindelijke redding van de hele schepping uit een sterfelijk bestaan. En dat het een plaatsverandering inhield op alle niveaus: je wordt lid van een heel grote Goddelijke familie en je bekleedt een ander burgerschap, dat van het Koninkrijk, dat uiteindelijk op aarde zal neerdalen. Alles in een puur Joodse context en begrip van alle Joodse geschriften.

Tom Wright gaat niets dat vermeld wordt uit de weg: de ruzies, de confrontaties, de gevangenschappen, de scheuringen, het lijden. Hij noemt het en behandelt het. We lezen er zo makkelijk overheen. Dat Paulus bijvoorbeeld mensen onder tranen dingen heeft gezegd. Hij was zeer betrokken op de mensen en op de boodschap en tegelijkertijd leed hij onder tegenstand en onbegrip. De auteur volgt Paulus op al zijn reizen en heeft achter in het boek een geschatte chronologie opgenomen van reizen en geschreven brieven. Hij volgt hem tot aan zijn dood voor hetzelfde goede nieuws. Paulus wist dat hij alleen daarvoor leefde en dat hij ervoor zou sterven.

Mooie en goede biografie, maar het is niet zo dat je je een reisgezel van Paulus waant. Toch wordt alles verteld: Wat geweldig dat Paulus meemaakt dat mensen hun boeken met toverij en magie op een grote hoop gooien en verbranden. Hij ziet de transformatie die Jezus in hun leven voltrekt. Hij maakt het allemaal mee en wordt keer op keer bevestigd, dat God een geweldig werk heeft gedaan en nog steeds doet.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.