Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20081

Op weg naar de bevrijding

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Wiersema, Bert

Oorlogsboek tieners

Saskia Schouten

15-07-2020

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Dit is de herziene editie van eerdere uitgaven van 1995 en 2010. Het is het waargebeurde verhaal over Douwe Albada uit Gouda.

Voor zijn Joodse buurman gaat onderduiken, vraagt hij aan de jonge onderwijzer Douwe of hij een paar belangrijke kisten voor hem wil verbergen. Douwe is er een hele nacht mee bezig maar dan zijn de kisten zo goed verborgen, dat er geen kans is dat ze gevonden worden. De buurman en zijn vrouw worden verraden en komen in een concentratiekamp terecht.

In 1942 wordt Douwe onschuldig opgepakt en naar concentratiekamp Vught gebracht. Met een stel studenten verblijft hij in een barak. Ze worden niet kaalgeschoren en hoeven geen dwangarbeid te verrichten. Maar ze krijgen nauwelijks te eten en wat ze krijgen smaakt nergens naar. Het lukt Douwe om bij de keukenploeg te komen en op die manier wat extra eten te bemachtigen door het op een slinkse manier in zijn kleding te verstoppen. Dan wordt Douwe onverwachts opgehaald en als hij vraagt waarom, krijg hij als antwoord dat hij wordt doodgeschoten…

Als dat gebeurd was, zou dit boek niet zijn geschreven. Hoe het verder verloopt kun je lezen in dit waargebeurde, spannende en ontroerende verhaal. Het geloof komt er op een mooie manier in naar voren. De gevoelens van de Joodse buren en Douwe, worden realistisch beschreven. Achter in het boek staan foto’s en het nawoord van de auteur waarin hij beschrijft hoe hij ertoe gekomen is om dit boek te schrijven. Geschikt voor tieners van ongeveer 12 tot 16 jaar.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.