Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

12062

Nooit meer evangeliseren

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Boer, Mark de

Bezinning

Antoinette Schram

29-06-2012

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Het is beslist opmerkelijk dat de directeur van de evangelisatiebeweging Agapè, Mark de Boer komt met een boek dat heet: 'Nooit meer evangeliseren'.

Maar Mark de Boer heeft een droom en daar vertelt hij met passie over. Een droom dat de muziek van het evangelie zo mooi zal klinken in zijn leven (en dat van christenen), dat andere mensen er stil voor blijven staan, dat ze geraakt mogen worden en daardoor kennis maken met een andere wereld; van vrede, vreugde en gerechtigheid. De droom van Mark de Boer wordt verteld naar aanleiding van een parafrase over een oude piano die een in leegstaande kerk staat. Het verhaal van de piano wordt in drie bedrijven verteld, telkens ter inleiding van de delen in het boek:

  1. Verval, wat een duidelijke omschrijving geeft van de huidige maatschappij
  2. Ontdekking, waarin het gaat om het goede nieuws en hoe dat in deze maatschappij nog doorgegeven kan worden
  3. Herstel over hoe het evangelie kan worden voorgeleefd, doordat christenen hun leven delen.

Het is een ontzettend vlot geschreven boek, wat heel makkelijk leest. Dat komt doordat Mark de Boer zich kwetsbaar opstelt. Dat gebeurt bijvoorbeeld door de manier waarop hij zich voorstelt; een gewone man zonder spectaculaire 'bekering' met een herkenbare schaamte over een evangelisatieactie op Hoog Catherijne. Veel christenen voelen zich ongemakkelijk als het gaat om evangelisatie. Gelovigen willen wel vertellen over het goede nieuws, maar de meeste niet-christenen staan daar niet op te wachten.

Hoe kan dat en hoe moet het dus wel, dit wordt door Mark de Boer duidelijk uitgelegd. Hij geeft een scherpe analyse van de postmoderne cultuur. Ook over welke ruimte het geloof nog heeft in de 21ste eeuw. De directeur van Agapè daagt christenen uit om wel in deze wereld te zijn, maar niet van deze wereld. Om niet zozeer het geloof te preken, maar zelf de boodschap te zijn. Het evangelie uit te dragen, in de wereld om je heen, door er te zijn in de relaties die je aangaat. Nooit meer evangeliseren is vooral bedoeld als pleidooi, om niet meer te preken of (meer) te praten over je geloof, dan dat de ander van je vraagt. 'Wees gericht op de ontvanger, niet op de boodschap'. Aan het eind van het boek heeft Mark de Boer dan ook 5 praktische handreikingen hoe het leven eruit ziet als je 'nooit meer evangeliseert'.

Een boek dat elke christen zou kunnen lezen; om enerzijds bevrijd te worden van de druk van evangelisatie of anderzijds uitgedaagd te worden het geloof uit te leven.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.