Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

17145

Nieuw Leiderschap: van bezitten naar delen

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Both, Dick en Bruijn, Alex de en Huijgen, Arnold

Christelijke visie op leiderschap

Frea Kroese

09-12-2017

4 out of 5 stars

BESTEL

Recensie

Leiderschap wordt in dit boek gedefinieerd als: invloed uitoefenen op het gedrag (van jezelf en anderen) om gewenste resultaten te bereiken (blz. 88).

Tegenwoordig maakt klassiek hiërarchisch leiderschap plaats voor gespreid of gedeeld leiderschap. Top-down organiseren verdwijnt meer en meer naar de achtergrond en bottom-up organiseren is in toenemende mate het nieuwe normaal. Niet wie de baas is mag het zeggen, maar wie het weet.

In het boek Nieuw leiderschap - van bezitten naar delen worden deze veranderingen in hun context geplaatst, kritisch bekeken en gelegd naast Bijbelse bezinning. De auteurs geloven dat christelijk leiderschap goed past bij een beweging van bezitten naar delen.

Nieuw leiderschap - van bezitten naar delen verschijnt op een moment dat leiderschap en organiseren volop in beweging is. Niet slechts de vorm maar de ‘grammatica’ van leiderschap is aan het veranderen! Deze ontwikkeling klakkeloos omarmen of afwijzen is niet aan de orde. Bezinning en reflectie zijn nodig om gefundeerd richting te bepalen. Door de portretten van collega-leidinggevenden wordt de lezer het thema ingetrokken en geconfronteerd met zijn eigen manier van leidinggeven. Het kompas op de cover verwijst naar gefundeerd koers kiezen nu het nog kan.

Auteur Alex de Bruijn: "In ons boek schetsen we eerst de veranderende maatschappelijke context aan de hand van een aantal herkenbare voorbeelden. Dan plaatsen we deze veranderingen in historisch perspectief en openen we een venster op de toekomst. Vervolgens proberen we de organisatie, de medewerker en de leidinggevende van toen en nu beter te begrijpen. We kijken naar de invloed die de ontwikkelingen in de afgelopen honderd jaar hebben (gehad) op het samenwerken binnen en leidinggeven aan organisaties. Daarna brengen we de veranderingen in relatie met Bijbelse noties."

De portretten van collega-leidinggevenden worden spiegels genoemd. Het zijn de reacties van deze mensen op de kernpunten die in het boek genoemd worden.

De auteurs delen een interesse in christelijke visie op leiderschap. Zij geloven dat christelijk leiderschap goed past bij een beweging van bezitten naar delen.

Een literatuurlijst is achterin opgenomen.

Op 9 februari 2018 organiseren de auteurs een symposium rondom dit boek.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.