Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

17006

Mysterien en symbolen van de ziel

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Boer, André de 

Esoterische beschouwing

Cora van Dijk

21-01-2017

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

In het voorwoord door Rozekruis Pers, de uitgever van dit boek, wordt met stelligheid verwoord hoe de wereld in elkaar steekt: we leven in het Waterman tijdperk dat de komende 2160 jaar zal duren. Het goddelijk plan ontwikkelt zich van materieel naar etherisch met als doel van degeneratie tot regeneratie te komen.

Het grote thema in dit boek is het mysterie dat we ‘De Ziel’ noemen. Om tot een antwoord te komen zijn 9 tradities gebruikt: advaita vedanta, hermetisme, kaballah, gnostiek christendom, raja yoga, jodendom, boeddhisme, zoroastrisme en paulinistisch christendom.

Doordat men uit deze ‘heilige boeken’ kan leren is het mogelijk een goddelijke status te bereiken. Je kunt immers je zielebewustzijn ontwikkelen op de spirituele weg van je leven. De visie op God in dit boek: “De oorsprong ligt bij God, maar hiermee wordt niet de Allerhoogste bedoeld, want het is onmogelijk om die te erkennen en ervaren.” De levensweg wordt als spirituele reis gezien. De ziel reist verder dan het menselijke leven op aarde. Er is dus sprake van reïncarnatie. De ziel kiest een ander wezen waarin hij verder leeft.

Dit wat betreft de inhoud van het boek. Is het boek interessant? Jazeker. Is het goed geschreven? Ja, al wordt er hier en daar wel vanuit gegaan dat je al wat kennis hebt van bovengenoemde spirituele denkwijzen. Het was fijn geweest als er een verklarende woordenlijst aanwezig was. Ik kwam toch wel dingen tegen die ik op moest zoeken.

Maar dan de recensie vanuit christelijk perspectief. Dat is immers de insteek van onze site. Het woord christelijk zegt het al: christenen zijn navolgers van Christus Jezus, de Zoon van God. Deze zienswijze vinden we niet in het boek. Sterker: het beste is vanuit alle zienswijzen iets tot je te nemen en daardoor te groeien. Het maken van een keuze voor één religie wordt zelfs fundamenteel en onwenselijk genoemd. Daarmee wordt het christendom afgewezen, al wordt er wel regelmatig uit de Bijbel geciteerd. Uit interesse kun je als christen het boek natuurlijk lezen, maar dit is niet de weg om te groeien in je relatie met God. Daar kun je beter de Bijbel voor gebruiken als authentieke bron voor het christelijk geloof, met Jezus als Verlosser van mensen, waardoor je werkelijk vrij wordt. Bij Jezus ontvang je gratis je vrijheid als mens; je ontvangt gratis de Heilige Geest van God. Wanneer je gelooft ontvang je het eeuwige leven; jouw ziel hoeft niet te sterven, en zeker niet te zwerven. Wanneer de tijd van sterven is gekomen, zal Jezus je opnemen in zijn hemels koninkrijk. Daar heeft Hij een woning voor jou klaargemaakt. En eens mag je terugkomen op de totaal vernieuwde aarde om eeuwig met Hem te leven.

Is deze visie fundamenteel? Ja. Onwenselijk? Nee, het is het enige geloof ter wereld waarbij je zelf niets hoeft te presteren of bereiken. Alles wordt je gegeven. Het is aan ons om het aan te nemen. Voor niets. Een Bijbeltekst die dit duidelijk maakt: “O alle dorstigen, komt tot de wateren en u die geen geld hebt, kom, koop en eet. Ja kom, koop zonder geld, zonder prijs wijn en melk.” (Jesaja 55:1)

 

Jouw waardering

Geef jouw waardering voor dit boek:

[Total: 0 Average: 0]

 

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.