Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

14148

14148

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Verkerk, Anita

Roman

Saskia Schouten

03-12-2014

4 out of 5 stars

BESTEL

Recensie

Dit is een herdruk van twee romans die in de jaren negentig zijn verschenen: ‘Als een zandkorrel in de wind’ en ‘Vergeten schande’.

Het eerste boek gaat over Marja die een relatie heeft met Robin. Als hij voor zijn werk voor een jaar naar Amerika moet, vraagt hij haar ten huwelijk. Marja aarzelt omdat ze zeker weet dat haar moeder ernstige bezwaren gaat maken. Moeder heeft haar wijsgemaakt dat ze het aan het hart heeft. Marja gelooft haar en gaat niet mee naar Amerika. Robin schrijft haar trouw maar moeder houdt de brieven achter en Marja’s brieven bereiken Robin ook niet omdat haar moeder telkens vraagt of zij ze mag posten omdat een loopje voor haar zo goed is.

Dan maakt moeder Marja wijs dat ze van Robins moeder gehoord heeft dat hij in Amerika een relatie heeft gekregen met een andere vrouw. Marja wil het eerst niet geloven maar uiteindelijk gaat ze overstag en is ze ervan overtuigd dat Robin een ander heeft. Ze hoort immers niets meer van hem?

Feizal, een Egyptenaar en een broer van haar baas, krijgt belangstelling voor haar. Nadat ze te veel gedronken heeft wordt ze zwanger van hem. Er zit niets anders op dan met hem te trouwen maar moeder accepteert dat niet en zet haar het huis uit’.

Het tweede boek gaat over Inge, moeder van Benny en Maria. Haar man Arno wilde geen tweede kind en houdt zich bezig met drank en andere vrouwen. Hij gaat ervandoor en Inge komt in de bijstand terecht. Ze krijgt te maken met een zeer bemoeizuchtige ambtenaar die niet van haar af kan blijven. Hij chanteert haar op allerlei manieren door te dreigen dat ze haar kinderen kwijt zal raken als ze niet doet wat hij zegt.

Inge heeft toen ze trouwde, ontdekt dat ze geadopteerd is en gaat op zoek naar haar echte moeder. Daarvoor moet ze naar Maastricht waar het tehuis staat waar ze is geboren. Het wordt geleid door een zeer onsympathieke vrouw die haar geen inlichtingen wil verschaffen. Dan bedenkt Inge een manier om er toch achter te komen en dat lukt haar.

De meester van Benny’s school heeft belangstelling voor Inge en vraagt haar een paar keer mee uit. Omdat ze mannen op een afstand wil houden, probeert Inge er via Benny achter te komen of de meester een vrouw heeft. Het antwoord van Benny spreekt boekdelen.

Twee heerlijke weglezende, boeiende romans met een onvoorspelbare afloop. Het enig voorspelbare is dat ‘ze elkaar krijgen’ maar al lezende vraag je je af op welke manier, want er zijn allerlei ontwikkelingen in beide verhalen die het tegendeel lijken te bewijzen.

 

Jouw waardering

Geef jouw waardering voor dit boek:

[Total: 0 Average: 0]

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.