Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

19115

Een nacht en daarna

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Mason, Susan Anne

Historische roman

Diane Kooistra en Frea Kroese

07-11-2019

4 out of 5 stars   3.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Diane Kooistra

In een wereld die aan het herstellen is van een wrede oorlog leren twee mensen elkaar kennen in bijzondere omstandigheden. Ze vinden begrip en herkenning bij elkaar maar een relatie lijkt onmogelijk omdat Grace niet helemaal eerlijk is geweest over haar identiteit. Ze voelt zich hierdoor gedwongen omdat ze voor haar neefje wil zorgen en het helemaal niet ziet zitten dat de toekomstige echtgenote van Andrew de nieuwe stiefmoeder wordt. Ondertussen zorgt haar aanwezigheid voor een frisse wind en een klein beetje storm in de familie Easton. Met grote gevolgen voor alle betrokkenen.

“Ook onuitgesproken woorden konden soms diepe wonden slaan.”

Met de beste bedoelingen is het eerste deel van De oversteek serie dat Susan Anne Mason schreef. Ze verwerkt in deze drie boeken steeds een verhaal waarin een vrouw of man centraal staat die de oversteek maken van Engeland naar Canada. Ze is daarbij geïnspireerd door de geschiedenis van haar familie.

Het verhaal begint als Grace in de proloog de overtocht van Engeland naar Canada maakt en aan boord enkele mensen leert kennen. Deze mensen komen niet terug in dit deel maar zullen elk centraal staan in de volgende delen van deze serie.

Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een passage uit de brieven die de zus van Grace naar haar schreef waarin ze Grace vraagt om naar Canada te komen. Hierdoor wordt de tweestrijd waar Grace in heeft gezeten voor haar vertrek naar Canada heel duidelijk. Moet ze naar haar zus of bij haar zieke moeder blijven?

Daarnaast is er sprake van een klassenverschil wat ook In Canada erg bepalend is voor huwelijken en relaties binnen het gezin en tussen gezinsleden en hun personeel.

Ieder heeft zijn of haar eigen pijn en wil het beste voor een jong kind. De tijd zal leren wat het beste is. Het vergt enig geduld van de lezer want problemen oplossen kost in dit boek wel tijd. Dat maakt dat het heel realistisch overkomt en geen snel geschreven verhaaltje lijkt.

De diepere lagen zijn fijn om te lezen en laten je nadenken over zaken die ertoe doen. Zoals hoe de Bijbel die Grace troost biedt ook het boek is dat haar geheim verborgen houdt.

In dit deel staat Grace centraal en het thema van dit boek draait om dat iemand met een frisse blik vaste patronen in een gezin op hun grondvesten kan doen schudden. Naast een boeiende omschrijving van de personages waardoor je snel het gevoel hebt dat je ze kent en dat je hun reacties in zou kunnen schatten, laat Susan Anne Mason genoeg aan de verbeelding over als ze schrijft over de mooie jurken, huizen en ook het verschil in rangen en standen.

Dit is een Christelijke historische roman voor liefhebbers van boeken die over het begin van de vorige eeuw gaan. Mensen die graag boeken lezen waarin veel ruimte is voor romantiek en een beetje weg willen dromen bij baljurken en walsen maar die ook houden van boeken met een diepere laag en hoe het geloof in God mensen rust geeft in moeilijke tijden.

Frea Kroese

Grace Abernathy reist van Engeland naar Canada na de Eerste Wereldoorlog om haar zus bij te staan, die in deze oorlog haar man is verloren. In de brieven van haar zus beschreef ze de afwijzing die ze heeft ervaren van haar schoonfamilie. Als Grace is aangekomen en haar zus Rose wil bezoeken, blijkt zij ook te zijn overleden. De enige om wie ze zich in Canada zou moeten bekommeren is haar neefje, de baby van haar zus. Maar omdat Rose geen contact had met haar schoonfamilie en toch blijkt dat zij voogd over de baby zijn geworden, staat Grace voor een onuitvoerbare taak.

Grace is een wat onhandige en impulsieve, lieve meid, die geen idee heeft wat haar nu te doen staat. Daarom komt ze in een situatie terecht waarin ze zich gedwongen voelt over haar naam te liegen. Toch lukt het haar om de kinderjuffrouw van de baby te worden. Gedurende de tijd dat ze bij de schoonfamilie van haar zus inwoont, wordt ze verliefd op de broer van haar zwager, de nieuwe voogd van de baby. De man is al verloofd, maar wel met een egoïstische jongedame. Een jonge dame van wie Grace het vertrouwen niet heeft dat zij een goede moeder voor de baby zou zijn.

Natuurlijk wordt tegelijkertijd het beeld dat Grace had van deze familie bijgesteld, doordat zij met hen omgaat en natuurlijk brengt dat een spanningsveld met zich mee, want kan zij de baby nu wel aan haar familie toe-eigenen en terugreizen naar Engeland? Het mooie van deze romantische historische roman is, dat aandacht wordt gegeven aan de impact van verlies en verdriet. De worsteling met zonden en de mogelijkheid tot vergeving en herstel van relaties. Hierdoor krijgt de roman de verdieping die het nodig heeft. De verzorging van en de hechting met de baby wordt vanwege de romantische ontwikkeling in het boek wat verwaarloosd en even gemakkelijk wordt er iemand van het andere personeel gevraagd om op de baby te passen. Dat vervreemdt enigszins omdat de hele roman juist om de rechten van opvoeding van de baby draait.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.