Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

19114

Een nacht en daarna

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Kruger, Hester

Roman waargebeurd verhaal

Antoinette Schram

04-11-2019

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Een nacht en daarna is het debuut Hester Kruger, dat de schrijfster heeft geschreven naar aanleiding van eigen ervaringen. In dit boek laat zij Margaretha Bodenstein- du Plessis op de rechtbank het verhaal doen van wat er gebeurde in de nacht dat zij en haar man op hun boerderij in Zuid-Afrika werden overvallen.

Volgens Margaretha is het geen kort verhaal. Toch heeft mijn e-book slechts 106 pagina’s en had ik het zo uitgelezen. Maar wat de schrijfster doet is knap. Ze laat Margaretha aan het woord, maar verschuift vervolgens het perspectief en vertelt met afstand door over Magaretha te praten in de derde persoon, zij herinnert en wisselt die herinneringen af met gebeurtenissen uit haar jeugd. Daardoor wordt het verhaal groter, breder. Eerst lijkt dat vreemd, maar in de uren dat je leven wordt bedreigd, is het misschien helemaal niet zo verwonderlijk dat details associaties oproepen uit het verleden.

De overvallers zijn bruin net als Lerato en Mpho, de kinderen met wie ze is opgegroeid op een boerderij bij haar ouders. Een boerderij die plaats moest maken voor een township. Ze bedenkt hoe Lerato en Mpho ver moeten lopen voor hun school op het open veld of de rolverdeling in hun spel. Was het allemaal wel zo eerlijk? Waarom kwam Lerato niet naar haar toe op de begrafenis van haar vader? Vragen die Margaretha pas kan beantwoorden maanden, jaren, na de overval. Daar waar de gebeurtenissen in de nacht spannend worden, is er geen ruimte meer voor jeugdherinneringen. Het is heel realistisch en super spannend beschreven. In het stuk daarna komt de verwerking van de emoties en dat leidt tot mooie inzichten, die hier en daar kernachtig zijn weergegeven. Zoals de huisarts zegt: “Het grootste probleem is echter wat er in jullie hoofden gebeurd is en nog gaat gebeuren.” Een wijsheid uit ervaring is ook dit: “Maar is het leven echt zo eenvoudig, kan het gereduceerd worden tot één van deze twee mogelijkheden: schuldig of onschuldig.? Margaretha spaart zichzelf niet omdat ze beseft dat ze vanuit een bevoorrechte positie spreekt, dat maakt haar verhaal interessant.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.