Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

08022

Je mag weer mens zijn

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Mellaert, Lina van

Poëzie

Cora van Dijk

29-05-2008

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

De ondertitel van dit boek is 'Helende woorden voor slachtoffers van geweld'. We zien een ruime inhoud: poëzie over verschillende vormen van geweld, bijv. seksueel of verbaal; we lezen poëzie over gevoelens, bijv. eenzaamheid of verwarring; tenslotte over thema's, bijv. zoeken naar veiligheid of behoefte aan erkenning. Kortom: een zeer rijke inhoud, die zowel geschikt is voor slachtoffers als hun omgeving. Het lezen van deze poëzie kan voor slachtoffers als troostend ervaren worden en kan leiden tot meer begrip van omstanders. Ook kan het voor hulpverleners van nut zijn.

Het lezen van dit boek heeft veel in mij losgemaakt. Tot tranen toe bewogen, gevoelens van herkenning boven gebracht. Lina van Mellaert heeft een zeer warme manier van schrijven, eenvoudige taal, maar direct tot de ziel sprekend. Heel treffend vond ik het gedicht: JIJ Heer op pag. 74. Ook kun je een gedicht of een deel daaruit goed gebruiken om op een kaart te zetten om iemand te bemoedigen. Een voorbeeld:

Er is geloof nodig
om vanuit versplinterde gevoelens
de ziel weer met het lichaam
te verbinden.
(uit: Er is een weg terug; pag. 58)

Het boek getuigt van een grote betrokkenheid bij mensen. Dat zal ongetwijfeld ook komen door de achtergrond van de schrijfster. Zij is psychologe. Goed is ook het overzicht aan het einde van het boek. Kortom, een boek voor iedereen die leed is aangedaan, maar ook voor iedereen die interesse heeft en wil meeleven met slachtoffers.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.