Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

14026

14026

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Heg, Lisette van de

Christelijke roman

Antoinette Schram

07-03-2014

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Toen Ben Vervoort zes jaar en drie weken oud was, verdween zijn moeder. Zo begint het verhaal in "Later" en het beschrijft hoe vader en zoon het moeten redden zonder een vrouw. Een mannenhuishouden, waarbij niet veel gezegd wordt, maar wel gerookt, waar Ben zelf zijn bedtijd kan bepalen, waar de vader uiteindelijk meer leert koken dan alleen maar pap. Bovendien is er tijd en ruimte voor een echte mannenklus; namelijk het opknappen van een oude Volkswagen bus. Het jarenlange project bevestigt de band tussen vader en zoon. Als de klus klaar is, gaan ze er mee op pad. Nog steeds stoere mannendingen; kamperen, leren vissen met alleen een lijn, barbecueën, vogels en sterren bestuderen. Het verhaal staat in schril contrast met de proloog, waarin moeder nog wel een rol speelt, waar de liefde vanaf stroomt, ook door het verhaal wat ze voorleest. Geen wonder dat ze wordt gemist, dat vader en zoon verlangend uitkijken naar later, als ze terug komt.

Later is zo'n woord dat zo makkelijk kan worden gezegd en juist in dit verhaal een verwachtingsvolle klank krijgt. Voor je het weet is het later, dan is Ben een volwassen man met een bijna burn-out, die het even rustig aan moet doen. Dan heeft hij tijd om met zijn vader de reis te maken, die hij steeds uitgesteld had tot later.

Lisette van de Heg kan veel zeggen in een klein boek. De manier waarop ze de gelijkenis van de verloren zoon verwerkt in dit boekje onderstreept de mogelijkheid van later. Trefzeker schets ze met weinig woorden de scènes in het verhaal. Zo gebruikt ze bijvoorbeeld de historische televisie-uitzending over de maanlanding om het verhaal te dateren. De stiltes die voorkomen in de gesprekken, worden extra benadrukt door de witruimte tussen de regels. Het verhaal houdt ook iets mysterieus, niet alleen door de vraag wat er met de moeder van Ben is gebeurd. Ook de karakters van Ben en zijn vader zijn niet vastomlijnd. Dat is knap want zo zullen verschillende lezers er iets in herkennen. Ik zelf was wel verrast door de brief die Ben van zijn vader heeft gekregen. Een toegift die de uitgever op de website heeft geplaatst. Later is een boek met passie, erg mooi.

 

Jouw waardering

Geef jouw waardering voor dit boek:

[Total: 3 Average: 3.7]

 Een reactie op: Later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.