Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

14109

14109

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Baker, Jo

Roman

Cora van Dijk

23-08-2014

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Longbourn is het landgoed waar de familie Bennet woont; de familie die bekend is geworden door het boek ‘Pride and Prejudice.’ In dat boek stond de familie centraal, dit boek gaat vooral over de bedienden van de familie, in het bijzonder over Sarah. Een kijkje in de keuken dus op een Engels landgoed in 1813.

Het leven van Sarah is een leven op Longbourn. Ze komt nauwelijks daarbuiten, enkel soms om een boodschap in het dorp te doen. Schrobben, afwassen, de dames helpen, kleding wassen en repareren. En dat met vijf vrouwen in het huis, waarvan de 4 dochters in het gezin wel het meeste werk leveren. Op haar zevende jaar is ze als dienstmeisje in het gezin gekomen, nu heeft ze de leeftijd bereikt om uit te zien naar een vriend. Maar ja, die komt ze zo gauw niet tegen. Tot er op een gegeven moment een nieuwe knecht komt binnen het huishouden. Hij is vooral veel bezig met de paarden in de stallen, maar na verloop van tijd ontstaat er iets tussen de twee. Dit liefdesverhaal loopt als een rode draad door het boek, maar is niet het hoofdonderwerp. Jo Baker zet tussen alle beslommeringen in vooral de maatschappelijke ongelijkheid voorop. Prachtig beschrijft ze hoe de dames Bennet genieten van hun luxe leventje, maar bijvoorbeeld na een wandeling door harde regen en modder hun kleding op de grond gooien in de overtuiging dat het personeel daar verder voor zorgt. En dat is dan slechts één voorbeeld.

James de knecht heeft een ingewikkeld verleden dat in het derde deel van het verhaal wordt onthuld. Beschreven wordt hoe hij op de slagvelden in Spanje en Frankrijk dingen heeft meegemaakt waar hij niet over kan en wil spreken. Mensonterende dingen, niet alleen zijn er klassenverschillen in de huishoudens, maar in het leger heerst dit in feite nog erger. Volledig berooid komt James op Longbourn, waar hem uiteindelijk een stukje liefde wordt gegund die hij krijgt van Sarah.

Als je aan dit boek begint, moet je eigenlijk eerst Pride and Prejudice gelezen hebben, want de auteur veronderstelt dat de lezer de personages kent. Mr. Darcy met Lizzy en Mr. Bingly met Jane komen natuurlijk voorbij, maar altijd gezien vanuit het personeel. Krachtig woordgebruik laat zien dat de auteur veel kennis heeft van de geschiedenis. Toch wordt het verhaal nergens saai en zijn de geschiedkundige feiten uitstekend verwerkt in het verhaal. Ik heb begrepen dat dit het vijfde boek is van Jo Baker. Helaas is de rest niet vertaald naar het Nederlands. Maar ach, eigenlijk is het waarschijnlijk het mooist om deze boeken net als Pride and Prejudice in het Engels te lezen. Met veel plezier geef ik dit boek het maximum van vijf sterren.

 

Jouw waardering

Geef jouw waardering voor dit boek:

[Total: 0 Average: 0]

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.