Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202602

Lammeren onder de wolven

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Haasnoot, Jacob

Biografie

Frea Kroese

6-05-2024

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Jacob Haasnoot is de zoon van Cornelis Haasnoot en de neef van Jacob Haasnoot. Cornelis en Jacob hebben allebei op de grote vaart gezeten in de oorlog bij de koopvaardij. De oceanen veranderen in slagvelden en overal is gevaar van luchtaanvallen, mijnen en torpedo’s. Cornelis overleeft de oorlog maar Jacob niet.

Wat Haasnoot in dit boek vooral vertelt, en wat de titel ook uitdrukt, is dat de koopvaardij in een zeer kwetsbare positie verkeerde omdat pas zeer laat de noodzaak van bescherming en verdediging voor deze schepen op gang kwam en zij er desondanks voor zorgden dat onder andere Engeland bevoorraad werd.

Cornelis heeft veel verderf en dood gezien. Hij overleefde de oorlog maar was ontegenzeggelijk getraumatiseerd. Hij overleed op drieënveertigjarige leeftijd, Jacob, de schrijver van het boek was nog maar veertien jaar oud.

Haasnoot heeft het monsterboekje van Cornelis als uitgangspunt genomen en daarmee een geschiedenisboekje opengedaan. Het is een verslag maar toch ook weer niet. Hij heeft zich tegelijk ingeleefd in zijn vaders positie en die van zijn oom, die op verschillende delen van de wereld de oceanen hebben bevaren.

Op de achterkant van het boek staat: “Dit boek markeert niet alleen de rol en de immense betekenis van de Nederlandse koopvaardij voor de eindoverwinning van de geallieerden, maar vormt ook een ode aan de bemanningsleden voor de zware tol die de oorlog van hen eiste.”

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.