Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

16061

16061

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Florijn, Els

Roman

Sjoerd Veenman

16-06-2016

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Wat zijn de gevolgen van een belofte aan een sterfbed? Daarover gaat het in de roman ‘Laatste nacht’ van Els Florijn. Haar eerste. Inmiddels zijn er nog twee verschenen, waarvan met name ‘Het meisje dat verdween’ veel indruk maakte.
Steven Goudswaard belooft zijn vrouw Martha, die op jonge leeftijd sterft, om nooit te hertrouwen. En hij houdt zich aan die belofte, waarmee hij niet alleen zichzelf, maar ook zijn twee kinderen tekort doet.

Het raamwerk in ‘Laatste nacht’ wordt gevormd door een brief van Steven aan zijn zoon Alex, en dat is een goede vondst! De fragmenten van de brief sluiten mooi aan op de veelvuldige flashbacks.

Het eerste deel van de roman gaat vooral over dat wat een schaduw over Stevens leven heeft geworpen, met name over het overlijden van zijn echtgenote. Het tweede deel speelt zich een stuk later af, tijdens een vakantie van Steven en Alex, een reis die is bedoeld om zaken uit te praten.

Els Florijn stelt in ‘Laatste nacht’ fundamentele vragen, en dat is essentieel in de literatuur. Wat nog meer te waarderen is: ze trapt niet in de valkuil om (te) simpele antwoorden op die vragen te geven. En dat maakt dat de inhoud van dit betrekkelijk dunne boek lang blijft hangen!

 

Jouw waardering

Geef jouw waardering voor dit boek:

[Total: 4 Average: 3.3]

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.