Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20096

Koorden van liefde

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Grandia, Marianne

Christelijke roman

Thea Zoeteman

07-09-2020

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Na vier jaar onderwijs gegeven te hebben aan straatkinderen in Congo, keren Ethan en Lydia terug naar Nederland. Lydia voelde zich daar met de dag ongelukkiger worden en kreeg bovendien heimwee. Ethan moest daarmee zijn droom opgeven en samen trekken ze in het huis van Simon, Ethans vader, met de bijbehorende kapel en de bijbeltuin. Simon verhuist naar een aanleunwoning.

Eva, de dochter van Simons andere zoon en schoondochter, Job en Hanneke, zwerft in erbarmelijke omstandigheden, op straat in Groningen. Als de wanhoop en ellende voor Eva zo groot wordt en ze daardoor besluit dat het leven voor haar niet meer hoeft, wordt ze gevonden door Jim, haar ex-verloofde. Hij neemt haar mee en zorgt voor haar eerste levensbehoeften; nieuwe kleren, eten en een comfortabel bed in een hotel. Daarna krijgt ze onderdak bij haar oom en tante: Ethan en Lydia.

Simon maakt zich erg bezorgd over zijn kleindochter, die hem zeer na aan het hart ligt. Dagelijks neemt hij haar mee in zijn gebed. Als hij hoort dat Eva gevonden is en bij Ethan en Lydia in huis is, is zijn dankbaarheid en opluchting groot. Toch duurt het nog geruime tijd voordat hij zijn kleindochter kan zien en spreken. Door een val breekt hij zijn heup en komt hij in het ziekenhuis terecht.
Simon is niet alleen een biddende opa, maar ook steunt hij zijn schoondochter Hanneke, de moeder van Eva. Zij zit met een groot schuldgevoel.

Lydia neemt haar nichtje in huis. Ze ziet het als haar nieuwe taak, nu ze weer in Nederland woont. Maar tegelijk maakt het haar onzeker of ze deze taak wel kan volbrengen. Daarin krijgt ze onvoorwaardelijke steun van haar schoonvader Simon. En, zoals Marianne Grandia het mooi verwoord: aan de het uiteinde van de arm, is Gods helpende hand te vinden.

Het boek leest als een trein. Wat de oorzaak is van Eva’s zwerven op straat, houdt Marianne tot op het laatst geheim. Dat maakt dat je nieuwsgierig wordt naar de climax van het verhaal. Wel is duidelijk dat er een grote breuk is ontstaan tussen Eva en haar ouders. Marianne is er sterk in om op een mooie manier het geloof en vertrouwen in God door het verhaal te weven. Het stemt de lezer tot nadenken en bewustwording om al je vragen en onzekerheden in Gods hand te leggen.

Of alles weer goed komt tussen de diverse personen is soms duidelijk, maar niet altijd. Dat is jammer. Ook vind ik het een minpuntje dat Eva onzeker blijft en een te laag zelfbeeld blijft houden, waardoor het een nieuwe relatie met haar ex-verloofde in de weg staat.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.