Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

13010

Het koninkrijk van God in hemel en op aarde

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Allen, Stuart

Bijbelstudie

Cora van Dijk

04-02-2013

3.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

In dit boek wordt vooral ingegaan op de positie van het volk van God (Israël) in het Bijbelse verleden, heden en toekomst. Veel aandacht wordt geschonken aan het Oude Testament en hoe God werkte met Zijn volk vanaf Abraham tot aan de komst van de Heere Jezus. Daarna wordt de tijd van Jezus op aarde besproken en het boek Handelingen. Bijna driekwart van het boek is dan voorbij. Over Gods koninkrijk in deze tijd wordt slechts één hoofdstuk gewijd. Dat kun je al begrijpen wanneer je de achterflap leest: "De Heere God is nu verborgen en Hij doet Zijn werk ook in het verborgene." Het bestaan van tekenen en wonderen van God in deze tijd wordt ontkend. Daarna volgt nog een bespreking van het toekomstige (aardse) koninkrijk in Openbaringen.

Een moeilijk boek om te beoordelen. Wel werd ik sterk geprikkeld om het hele boek nog eens te gaan lezen met de Bijbel ernaast en er dan uitgebreid een studie naar te doen. Dat ben ik zeker van plan. Wat ik erg miste is het werk van God in onze periode. Wanneer een mens tot bekering komt, wordt hij een kind van God en daarmee verbonden met Gods koninkrijk, het hemels koninkrijk. Jezus Christus is Koning van dit rijk, maar hierover wordt nauwelijks geschreven. Na de wederkomst zal Hij het koningschap weer overdragen aan de Vader (1 Kor. 15: 25-28). Ook over het werk van de Heilige Geest in deze tijd lezen we weinig; in het boek wordt vrijwel alleen over het aardse koninkrijk gesproken, zowel in verleden als toekomende tijd. Maar ook het ontkennen van tekenen en wonderen in de tijd tussen Handelingen en wederkomst lijkt me vrijwel onmogelijk. Als we alleen al kijken naar wat er op de zendingsvelden gebeurd is in de afgelopen eeuwen, waar Jezus zich getoond heeft op bovennatuurlijk wijze door te verschijnen aan ongelovigen, waarna velen tot bekering kwamen. En wat dacht je van de wonderen in de tijd van het Engels piëtisme, waardoor duizenden spontaan op de knieën gingen en hun zonden beleden. Om van onze tijd niet te zwijgen: we zien wonderen in China en in de Moslimlanden gebeuren, maar ook hier in Nederland. Als hierop bekering volgt, wie kan dan nog volhouden dat dit van Satan is?

Dit is een pittig boek waarbij je de Bijbel echt nodig hebt; waar je wel veel van leert, maar waarbij je het misschien niet met alles eens bent. Toch mogen we elkaar herkennen als kinderen van God, we zien uit naar dezelfde wederkomst van Christus. Maranatha!

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.