Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

13011

Een parlementaire zoölogie

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Librecht, Julien

Maatschappelijke beschouwing

Cora van Dijk

08-02-2013

4.5 out of 5 stars

Recensie

Hoe is het gesteld met de huidige samenleving, in het bijzonder die van Vlaanderen? In dit boek worden diverse maatschappelijke en politieke onderwerpen besproken door middel van licht cynisch schrijfgedrag, scherp en vooral literair geformuleerd. Graag citeer ik hier een stukje voorwoord van de auteur:

"Waarde lezer, benader deze verbale ontmoeting als een ideologische gelegenheidsdis die zorgvuldig samengesteld is uit natuureigen ideeën en dromen.

  • Degusteer met aandacht het voorgerecht dat geurt naar flarden heimwee en dat deze dis inleidt met een keuze van illusie en werkelijkheid.
  • Consumeer de consistente hoofdschotel naar godsvrucht en vermogen. Proef de talrijke rationele gangen en emotionele verrassingen zoals ze u gelegen zijn naar lichaam en ziel. Kruid bij met de pepers van eigen smaak en vermogen en sla gerust over wat u te zwaar lijkt voor maag en lever.
  • Proef tussendoor de sorbets die verrijkt zijn met de delicatessen van Vlaamse waarden en Vlaamse normen.
  • Savoureer het nagerecht dat luchtig geklopt en wat pikant gebakken is op het houtvuur van een licht ondeugende visie.

Neem tot slot nog even tijd voor de hartige en hoopgevende pousse-café en maak nadien nog een bezinnende wandeling in de gaard van uw gemoed."

Wat een uitnodiging tot lezen! Onderwerpen als het gezag, onderwijs, het parlement, waarden en normen, zedelijkheid, onrecht, corruptie, en onderwerpen komen aan bod. Beschreven met lichte spot en een zweem van melancholie. Weemoedig verlangt de auteur naar herleving van vervallen normen en waarden, niet als loze woorden, maar naar echte rechtvaardigheid en menslievendheid.

Het zal u niet verbazen dat de auteur op het gebied van literatuur al heel wat heeft gepresteerd. Ook is hij Volksvertegenwoordiger geweest. Nu heeft hij zijn schat aan ervaringen in de maatschappij in dit boek verwerkt.

Opvallend is het dat het vaak om een mening gaat die door velen gedeeld wordt. Wie wil er nu niet dat mensen zich netter en rechtvaardiger gedragen? Kan onze maatschappij nog keren of zijn we onderworpen aan de neergaande spiraal van egocentrisch gedrag en oneerlijkheid? De auteur wijst op de laatste bladzijde op het feit dat de Schepper alle mensen liefheeft en roept op om terug te keren van de slechte wegen. Ik heb genoten van dit boek, vaak met een glimlach en af en toe met een treurig gemoed omdat ik besefte dat Librecht precies de wonden in onze maatschappij blootlegt en er bewust wat zout in strooit om ons net even die pijn te bezorgen die nodig is om wakker te worden en/of te blijven.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.