Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

18079

komt een vrouw bij de hacker

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Genova, Maria

Themaboek identiteitsfraude

Frea Kroese

26-06-2018

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

“Je bent uniek, zorg ervoor dat het zo blijft”, besluit Maria Genova haar boek over cybercriminaliteit. In het boek legt ze uit hoe makkelijk het is voor hackers om binnen te komen. Daarom is het zaak om jezelf te informeren hoe jij je identiteit en je computers het beste kunt beveiligen tegen inbraak en identiteitsfraude. Want het is geen pretje om opeens met torenhoge rekeningen geconfronteerd te worden omdat iemand op jouw naam online allerlei spullen bestelt of geld wegsluist van jouw rekening naar die van hem of haar ergens op een plekje van de wereld.

Maria schrijft heel toegankelijk, elke digibeet kan volgen waar ze het over heeft. Soms lijken de meldingen in je mailbox of de berichtjes via Facebook echt van een vertrouwde instantie of van een vriend of vriendin, maar zij zijn het niet en de ellende begint zodra je klikt. Dan zit de hacker op jouw computer en verstuurt hij uit jouw naam allerlei berichtjes naar mensen die jou vertrouwen en er geen weet hebben dat ze met een hacker van doen hebben.

Elke dag worden ruim 500 Nederlanders slachtoffer van identiteitsfraude. Dit schokkende cijfer komt uit een recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Identiteitsfraude is de snelst groeiende vorm van misdaad. Al zoveel mensen hebben grote financiële problemen gekregen of zelfs in de gevangenis gezeten, of geen kans meer op een baan of een hypotheek omdat hun identiteit door mensen is misbruikt. Het kan je zomaar overkomen.

Maria Genova schrijft met de nodige ironie en humor. Haar aangifte bij de politie van de daden van een virtuele stalker is schrijnend genoeg om haar opmerkingen serieus te nemen. Ik raad dit boek ten stelligste aan, aan ieder die er maar voor open staat. Een garagedeur met een slot erop zal minder snel worden geprobeerd dan een garagedeur zonder slot door de insluiper. Dus: laat je informeren en tref maatregelen.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.