Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

16059

16059

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Ham, Fabien van der

Filosoferen met kinderen

Cora van Dijk

11-06-2016

 

 

BESTEL

Recensie

Dit boek bestaat uit een aantal verhalen en gedichten voor jonge kinderen. Deze zijn geschikt om met de kinderen te filosoferen. De uitstekende illustraties van Matty de Vries helpen daarbij. Ook is het boek voorzien van praattips voor ouders of onderwijzers. De verhalen zijn grappig, indrukwekkend en roepen op om na te denken.

Toen ik meer dan 30 jaar geleden aan de PABO studeerde, was het net de tijd van de start van kringgesprekken met kinderen. We merkten dat je niet alleen kennis in een kind kunt pompen, maar dat ze prima in staat zijn om over verschillende onderwerpen na te denken. De ontwikkeling hiervan is echter traag verlopen. Daarom ben ik heel enthousiast over filosoferen met kinderen. Het gaat op een heel ontspannen manier, waarbij het kind leert om ‘out of the box’ te denken. Om gedachten creatief te gebruiken. Een voorbeeld: wat zou je doen als jij ‘De wereld’ zou zijn? In een leuk gedicht worden een aantal gedachten verwoord, waar de leerkracht/ouder mee kan werken. Een heel indrukwekkende vraag is: ‘kun je liefde bewaren?’

Het boek heeft geen christelijke inslag, maar is uitstekend geschikt voor christelijke scholen en gezinnen. Met weinig moeite kun je bij diverse onderwerpen heel eenvoudig het geloof erbij betrekken. Bijvoorbeeld bij ‘kun je liefde bewaren?’ zou je kunnen praten over de eeuwige liefde die nooit vergaat. Ik ben erg blij met dit boek. Het enige minpuntje is dat er af en toe voor de jonge kinderen wel moeilijke woorden worden gebruikt.

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *