Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20013

Je hoort erbij

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Beek, Ina van der

Christelijke roman

Thea Zoeteman

29-01-2020

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Lia heeft al vijf en een half jaar verkering met Maarten, haar buurjongen. Als ze kans maken op een huis, slaat bij Lia de twijfel toe. Vooral als er een nieuwe opzichter komt bij de woningbouwcorporatie waar Lia werkt. Bart is jaren ouder dan Lia en heeft een vrouw en drie dochters. Omdat ze veel samenwerken, leren ze elkaar steeds beter kennen.

Dan merkt ze dat ze verliefd is geworden op Bart en het lijkt wederzijds. Op een dag gaan ze te ver en beiden hebben daarna veel spijt. Lia vraagt haar ontslag aan en in de korte tijd dat ze er nog werkt ontloopt ze Bart zoveel mogelijk.
Ze trouwt met Maarten, en komt er daarna al snel achter dat ze zwanger is. Ze weet bijna zeker dat het van Bart is en ze raakt in paniek. Maarten mag dit niet weten en ze besluit dat dit altijd haar geheim zal blijven.

In de tweede helft van het boek gaat het over Maaike, de dochter van Lia. Zij is dan al volwassen en ze zit met tal van vragen. Haar ouders houden van haar en toch voelt ze een zekere afstand. Is ze geadopteerd? Of is ze ongewenst? Waarom heeft ze geen broertjes en zusjes gekregen, terwijl ze krap negen maanden na de trouwdag van haar ouders geboren is? Maaike trouwt met Ruud en ze kan er met hem goed over praten. Ruud stimuleert Maaike om zoveel mogelijk naar haar ouders te gaan en te proberen de band goed te houden.

Dan wordt moeder Lia ziek en ze krijgt een aangrijpende boodschap. Lia kan niet meer beter worden. Maaike wordt zelfs nu buitengesloten. Het doet haar veel pijn. Op een dag komt Maaike er achter dat ze zwanger is. Ze voelt zich gespannen als ze het grote nieuws aan haar ouders gaan vertellen. Hoe zullen ze reageren? Zal haar moeder haar kleinkind nog kunnen zien? Haar ouders zijn blij, maar haar moeder raakt van streek. Maaike denkt het te begrijpen, maar er blijkt iets heel anders achter te zitten.

Als haar vader haar op een dag belt dat ze bij haar moeder moet komen omdat zij een belangrijke boodschap voor haar heeft, schrikt Maaike. Haar schrik slaat om in ongeloof en woede als Lia haar verteld dat Maarten haar niet vader is, maar Bart, een collega van de woningbouwstichting waar ze werkte. Nu begrijpt Maaike waarom ze zich altijd zo buitengesloten heeft gevoeld en waarom haar moeder het haar vader Maarten altijd zoveel mogelijk naar de zin maakte. Lia vraagt om vergeving, wat Maaike veel strijd kost. Ze weet echter dat er weinig tijd is en daarom schenkt ze haar moeder toch vergiffenis. Direct daarna overlijdt haar moeder.

Maaike gaat een zware tijd door. Ze moet veel verwerken en daarbij is ze ook heel boos op Maarten omdat hij altijd gezwegen heeft. Ze wil niet meer naar hem toe en gaat op zoek naar haar biologische vader. Als ze bij haar tante komt, leest ze daar een krant waarin een rouwadvertentie staat van haar biologische vader. Juist diezelfde middag zal hij begraven worden en Maaike aarzelt niet om meteen door te rijden naar de begraafplaats. Van een afstand ziet ze alles gebeuren en even later ontmoet ze haar halfzus. Na de eerste schok en emoties belooft deze vrouw met haar twee zussen te overleggen of ze contact met Maaike willen. Dat loopt voor Maaike op een teleurstelling uit, want ze willen geen contact. Ze praat het tenslotte met Maarten uit en het komt helemaal goed tussen hen. Als de zoon van Ruud en Maaike geboren is, vernoemen ze hem naar de twee vaders: Maarten Pieter.

Ina van der Beek heeft de gave om je vanaf de eerste bladzij het verhaal in te trekken en het niet eerder weg te kunnen leggen voordat je de laatste zin gelezen hebt. Diepgang, spanning en romantiek zijn ruimschoots aanwezig. Ina heeft een prettige schrijfstijl waardoor het boek heel toegankelijk is om te lezen.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.