Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Brokerhof-van der Waa, Greetje

Gedichtenbundel

Cora van Dijk

19-03-2010

BESTEL

Recensie

Jaarringen is een gedichtenbundel met een groot aantal gedichten rond thema’s en gedenkdagen. Daarbij zijn niet alleen de gangbare christelijke feestdagen gebruikt, maar ook bijv. lente, Allerzielen, dag van de Verenigde Naties. Achterin is een lijst opgenomen met thema’s die niet direct gebruikelijk zijn, zoals vluchtelingen, verrassing, twijfel. De titel Jaarringen slaat op de keuze die gemaakt is om voor verschillende momenten in het jaar een gedicht te hebben.

De inhoud van de gedichten is soms verrassend, soms traditioneel. Er is een ruime variatie aanwezig. Ook in gedichten met een strak rijmschema en vrije woordkeus is goed gevarieerd. Beiden brengt de schrijfster er goed vanaf. Zelf geeft ze als kenmerk van haar stijl: ‘nabijheid en eigentijdsheid’. Dat is inderdaad een goede karakterisering.

Is deze bundel dan alleen geschikt voor wat jongere mensen? Nee, zeker niet. De manier waarop levensvragen, wereldproblemen en bijv. thema’s als lijden en dood aan de orde komen, zal elke lezer aanspreken. Het is beslist een bundel voor een groot publiek, maar ik denk ook met name geschikt voor werkers in christelijke gemeentes, scholen, catechese, bijbelkringen. Persoonlijk ben ik een liefhebber van spreuken en uitspraken. Eén van de gedichten sloot af met een krachtige uitspraak, die ik hier mee wil geven:

De lens van het geloof laat een glimp zien van wat onvoorstelbaar is……

Ik vind deze bundel een echte aanrader voor iedereen die van poëzie houdt, en voor degene die er eens kennis mee wil maken, want de stijl is ook zeker geschikt voor hen die niet zo gewend zijn aan poëzie.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *