Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20207

Iedermans ondergang

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Roelof Ham

roman eindtijd

Cora van Dijk

05-04-2021

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Jan is dominee in een rustige gemeente aan de Nederlandse kust. Maar ineens wordt Nederland opgeschrikt door een vreemd fenomeen: een macht van vreemde wezens neemt de wereldheerschappij over. Zij beloven de wereldbevolking vrede en eenheid. Er vinden zelfs wonderen plaats, hetgeen ervoor zorgt dat mensen zich in groten getale aansluiten.

In de gemeente van Jan zijn veel mensen die zich klakkeloos voegen naar dit nieuwe collectief. Maar Jan en enkele andere christenen hebben zo hun bezwaren. Er worden leugens gebruikt en hij wordt geïntimideerd door deze nieuwe orde. Zelfs zijn vrouw is niet veilig meer. Het is duidelijk dat het collectief niets wil weten van God en Jezus als machten, maar dat zij hun macht ergens anders vandaan halen. Christenen worden steeds meer gedwongen zich over te geven aan keizer Nasiem door zich een serum te laten toedienen.

De vraag die vooral in dit boek naar voren komt is: wat hebben we over voor Jezus? Kunnen we volhouden tot het einde? Deze vraag houdt Jan en de kleine groep die zich niet wil overgeven sterk bezig. Een citaat:

‘De slang wurgt ons steeds een stukje verder. Ik vrees dan ook voor de toekomst. Ik vraag me af wat er nu weer gaat komen en hoelang we het nog vol kunnen houden.’

Het is heel duidelijk dat dit boek fictie is. Maar het is ook een boek dat je aan het nadenken zet. Wil en kan ik Jezus koste wat het kost blijven volgen? Wat doe ik als er verdrukking komt? Al vanaf de eerste gemeente, net na de dood en opstanding van Jezus, hebben we met vervolging te maken. En het lijkt steeds sterker te worden in veel landen. Komt Nederland ook aan de beurt, of is het soms al bezig?

De auteur is voorganger in Delfzijl. Dit is zijn eerste boek. Het is voor mij duidelijk dat deze man een schrijftalent heeft. Goed taalgebruik, mooie opbouw van het verhaal, verrassingen waar je ze niet verwacht en een heel bijzonder slot. Ik ben zuinig met het geven van vijf sterren, maar deze spannende roman met thrillerachtige elementen heeft ze volop verdiend.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.