Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

10039

Hoog gegrepen

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Kingsbury, Karen

Christelijke roman

Frea Kroese

14-08-2010

4 out of 5 stars

BESTEL

Recensie

Dit is het eerste deel van de serie Witte doek.

Wat is er heerlijker dan een serie over mooie mensen. Mensen die van binnen en van buiten perfect lijken te zijn. Met dit boek van Karen Kingsbury grijpt ze hoog naar een nieuw respect in de wereld. Respect voor mensen die mooi en talentvol zijn en ook nog geloven. Ze zet de heilloze weg van de verkeerde keuzes prachtig af tegen een overwinnend gebedsleven van een aantal christelijke families die door het maken van een film op elkaars weg zijn gekomen. Verschillende personen zijn 'hoofdpersonen' in deze nieuwe roman van Karen. Ze geeft de twee filmproducers en hun moeilijke productieweg en twee universiteitsstudenten, die het acteursvak als hoofdvak hebben, veel aandacht. Deze mensen hebben ook weer familie en vrienden, die ook de nodige inbreng hebben.

Karen legt veel nadruk op de versterkende geestelijke ontwikkeling van mensen binnen hun gezonde familiebanden en de beproeving van die ontwikkeling buiten de gezinnen op het werk en in de scholen. Daardoor wordt er een iets te mooi beeld geschetst van het leven in de Amerikaans-christelijke cultuur. Karen maakt ook heel graag veel gebruik van dezelfde soort Bijbelteksten, die onverminderd bemoedigend en aansporend zijn. Ze voert ze op als de stille stem in het hart van mensen op momenten dat zij voor cruciale beslissingen staan.

Het begrip risicomanagement is bij het schrijven van deze roman niet meegenomen in de uitgangspunten. Ik vind het zelf niet zo realistisch en ook eigenlijk niet zo christelijk om zonder rekening te houden met tegenslagen aan een project te beginnen. Jezus zegt zelf: "Wie van u bouwt een toren, zonder eerst de kosten te berekenen?" Maar ook in ons land kampen christelijke professionals in welk beroep dan ook vaak met krappe budgetten, dus een beetje herkenbaar is het wel. Aan de andere kant is het in Nederland mogelijk om je voor allerlei mogelijke soort tegenslag te verzekeren en komen de problemen in dit boek zelfs soms haast lachwekkend over. Dat is wel een beetje een probleem bij het vertalen van Amerikaanse romans in het Nederlands. Maar de boodschap is overduidelijk: God is persoonlijk betrokken bij ons leven en werk en Hij heeft plannen om door de liefde van mensen andere mensen te laten zien wie Hij zelf is.

Ik zou deze roman 4 sterren willen geven. Het is net zelf een heerlijke film, want uiteindelijk overwint de Liefde zelf.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Een reactie op: Hoog gegrepen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.