Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202499

Hongerwinter

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Currie, Rob

jeugdroman WOII

Saskia Schouten

08-05-2023

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Soms moet je een kans grijpen omdat het de enige kans is die je krijgt. Dit is de ondertitel van dit boeiende jeugdboek. Deze uitspraak heeft Dirks vader - die in het verzet zit - hem ingeprent.

De moeder van Els, Dirk en Anna is overleden. De achttienjarige Els wordt opgepakt door de Gestapo. De buurman waarschuwt Dirk ‘s nachts dat hij met Anna moet vluchten. Haastig graait Dirk kleding en eten bij elkaar en maakt zijn zusje wakker. Ze lopen naar hun tante Cora. Daar komen ze veilig aan maar na een tijdje worden ze tijdens een razzia opgepakt en naar een wapenfabriek gebracht.

Het lukt hen om te ontsnappen en ze komen op een boerderij terecht. Daar is echter een Duitse officier die beweert dat hij zich wil overgeven aan de geallieerden. Dirk vertrouwt hem niet maar als ze moeten vluchten omdat de Duitsers eraan komen, zijn ze afhankelijk van deze Duitser.

Wat moeten ze doen?

De auteur van dit boek is een Amerikaan. Zijn vader was oorlogsveteraan en Robs interesse voor de Tweede Wereldoorlog werd aangewakkerd door de verhalen van zijn vader. De titel van dit boek doet vermoeden dat de honger van de hoofdpersonen op de voorgrond staat. Dat is niet het geval. De vlucht van Dirk en Anna en de wil van Dirk om zijn zusje te beschermen, is waar het in dit verhaal over gaat. Het verhoor van Els door de Duitsers is realistisch en spannend beschreven. Dirk is dertien maar zoals hij wordt beschreven vind ik hem een jongen van vijftien.

Een aanrader voor de jeugd om meer over de oorlog te weten te komen.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.