Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

19026

Hoe overleef ik moeilijke mensen

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Berger, Jörg

Themaboek relaties

Frea Kroese

05-03-2019

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

“Moeilijke gedragswijzen kunnen het eenvoudigst worden beschreven wanneer we uitgaan van verschillende typen moeilijke mensen,” schrijft Jörg Berger aan het begin van zijn interessante betoog over grensoverschrijders, praatjesmakers, dominante mensen, negatieve mensen, vermijders, energieverslinders, wraakzuchtige mensen en mengvormen hiervan. Natuurlijk bestaan de beschreven typen in werkelijkheid bijna niet en zijn mensen bij meerdere typen in te delen. Toch heeft de auteur ervoor gekozen om de typen te bespreken, omdat de vereenvoudigende werking ervan ervoor zorgt dat wij zijn betoog beter kunnen onthouden, terwijl de werkelijkheid waarschijnlijk veel complexer is.

Door deze manier van schrijven heeft hij een zeer lezenswaardig boek geschreven. Hij heeft niet alleen de typen beschreven, met de nodige voorbeeldsituaties, maar hij geeft bij elk van de typen de verschillende achtergronden van het ontstaan van deze gedragingen en hij doet handreikingen over hoe we kunnen omgaan met mensen die dit gedrag vertonen. “Ik heb ervaren dat het een verlichting kan zijn als het moeilijke gedrag van anderen mag worden benoemd zonder het meteen te verontschuldigen,” zegt hij in de verantwoording van deze methode. Zijn uitgesproken hoop, dat dit boek de lezer zal bemoedigen en positieve en bevrijdende ervaringen zal bieden met de ‘eigen’ moeilijke mensen, is niet ongegrond en ik denk dat deze hoop en ervaringen zeker het deel zullen zijn van de lezers van dit boek.

Nadat alle typen, casussen en reactiemogelijkheden zijn behandeld, besluit Jörg Berger zijn boek met een definitie van naastenliefde, confronterende liefde en de kunst om jezelf niet zo belangrijk te vinden, ook wel nederigheid genoemd. Dit laatste hoofdstuk alleen al kan je zoveel inzicht geven in eigen en andermans gedrag, dat je je bemoedigd voelt. Hier legt de schrijver uit wat de psychologie van de christelijke naastenliefde is, die behoorlijk diep gaat of misschien moet ik zeggen, hoog reikt. In het geven van die liefde ligt een beloning besloten.

Verder geeft de auteur aan dat dit boek met name geschreven is voor situaties in de maatschappij en minder in gezinnen en huwelijken waar men zich door belofte en loyaliteit verbonden weet, omdat een van de opties van omgaan is: weggaan uit de situatie. Dat gesteld hebbend, geeft hij direct ook andere bronnen aan die ‘moeilijke mensen’ behandelen in huwelijks- en gezinssituaties. Een literatuurlijst is opgenomen. Ik heb dit boek een keer gelezen, maar ik zal het zeker nog vaker pakken om te herlezen. Praktisch, bemoedigend, helpend, troostend, richtinggevend, opvoedend en onderwijzend.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.