Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

19025

Ht teken in de lucht

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Klein Haneveld, Johan

Science Fiction verhalen

Cora van Dijk

01-03-2019

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Deze science fiction verhalenbundel bestaat uit een aantal verbonden verhalen. Het eerste verhaal begint akelig. Het speelt zich af op Mars, 2035, waar astronauten merken dat het met de aarde compleet gedaan lijkt te zijn. Er is geen contact meer mogelijk. Ze zien de lichten op aarde doven. Hoofdpersoon Nick krijgt te maken met dood en eenzaamheid. En toch… Een klein lichtpuntje aan het einde van het verhaal.

De verhalen na deze eerste spelen zich alle af na 2035. Wat gebeurt er na de grote ramp? Hoe gaat het verder op aarde? In alle acht verhalen die na de ramp spelen speelt ‘De Autoriteit’ een bijzondere rol. Alle personen in het boek krijgen met hem te maken. Hij is de verbindende factor tussen de verhalen. In die zin is het ook meer een boek dan een verhalenbundel. Waar mensen soms wanhopig zijn of in gevaar, is De Autoriteit diegene die helpt, rechtzet en mensen op de goede weg brengt. Voor mij wat lastig waren de vele technische details die bij SF worden gebruikt. Als echte Alfa had ik moeite om mijn aandacht erbij te houden. Het verhaal ‘Stad van de duivel’ was mijn favoriet. Zo kundig, maar ook spannend geschreven. Dit verhaal had de auteur wel uit mogen werken in een boek van 500 pagina’s. Prachtig!

De Autoriteit wil alleen maar het goede voor aarde en mensen in dit boek. Maar wat gebeurt er als je geen autoriteit wilt aanvaarden in je leven? Ook rond dit thema een boeiend verhaal. Alle negen verhalen bevatten mensen met zeer uiteenlopende karakters die krachtig worden neergezet. Vooral de personen Nick en Lucy vond ik erg interessant. In zekere zin doet ‘De Autoriteit’ je denken aan God. Hoewel ik niet weet of dit wel de bedoeling was van de auteur. Ik moet zeggen dat ik erg genoten heb van dit boek dat zo anders is dan alle andere boeken. Boeiend vanaf de eerste bladzijde, soms beangstigend, dan weer ontroerend, lachwekkend, interessant en emotioneel. Topkwaliteit!

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:3 Reacties op: Het teken in de lucht

  • Johan Klein Haneveld schrijft:

    Wat een fantastisch mooie recensie! Ik was vooraf wat onzeker om deze bundel te publiceren, omdat ik de verhalen al een tijdje geleden had geschreven, maar dit soort reacties laat zien dat het een goede keuze was. Het is ook een bundel die mij heel na aan het hart ligt. Ik groeide op in een kerk met een sterke nadruk op de eindtijd (opname van de gemeente, grote verdrukking et cetera). Op de een of andere manier wist die theologie me echter nooit hoop te geven. Ik werd er alleen maar angstig van. En God werd afgetekend als boeman die de wereld in het ongeluk zou storten. Boeken als de ‘Laatste Bazuin’-serie hielpen daaraan mee met de nadruk op de plagen en rampen. ‘Het teken in de lucht’ was mijn poging om een eindtijdboek te schrijven met een positiever toekomstbeeld, dat mij wel zou doen verlangen naar de nieuwe hemel en de nieuwe aarde. Ook al ben ik theologisch niet meer zeker over het ‘1000 jarig rijk’ heb ik dat wel als structuur voor mijn verhaal aangehouden. ‘De autoriteit’ is dus inderdaad de teruggekeerde messias, Jezus. Ik wilde dat echter niet te expliciet maken, omdat ik in mijn verhaal geen echte toekomstvoorspelling doe of theologie, maar speculatie. Dus meer zoals C.S. Lewis het doet, dan zoals de Laatste Bazuin-serie of Peretti.  • Saskia Schouten schrijft:

    Het verhaal ‘Stad van de duivel’ was ook mijn favoriet. Eén verhaal vond ik lastig te begrijpen maar verder heel boeiende verhalen. 4 sterrenGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.