Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202563

Het teken

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Agnès Laurey-Jimmink

kerstroman

Saskia Schouten

5-12-2023

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Mordy woont in Susa. Hij werkt in een imposante bibliotheek. Alles is daar keurig gerangschikt door bekwame geleerde mensen. De opgeslagen kennis betreft verschillende landen, geschiedenis, verschillende godsdiensten en nog veel meer.

Als Joodse man is Mordy het liefst bezig met Joodse geschiedenis. Hij is een geleerde in geschiedenis en talen maar zijn specialiteit zijn Joodse wetten, ethiek en historie. Iets houdt hem al heel lang bezig. Jahweh heeft ooit beloofd dat uit het nageslacht van koning David een koning geboren zou worden die over de hele wereld zal regeren. Door bestudering van de boekrollen komt hij tot de overtuiging dat de koning omstreeks deze tijd geboren zal worden. Hij spreekt er uitgebreid met zijn vrienden over en ze besluiten om naar Bethlehem te reizen.

Jezus werd geboren tijdens het Loofhuttenfeest. Dat er geen plaats voor Hem was in de herberg wordt als volgt uitgelegd: Het ging er niet om dat Maria en Jozef niet welkom waren in de karavanserai (in de Bijbel vertaald met herberg). Dat was een grote gemeenschappelijke ruimte en er waren geen privévertrekken. Bovendien zou een Jood een hoogzwangere vrouw nooit wegsturen. Het was niet gepast om in zo’n ruimte te bevallen. Dus mochten Jozef en Maria gebruikmaken van de soeka (loofhut). Jezus werd daar dus geboren en Hij werd in een schone broodbak gelegd (vertaling van het Griekse woord phatne). Jezus is het brood des levens dat uit de hemel nedergedaald is. Dit wordt op een duidelijke manier uitgelegd.

De tweede verhaallijn is die van herder Benjamin en zijn gezin. Daar begint het boek mee. Hij is getrouwd en krijgt twee kinderen. Er volgt een stuk over zijn leven en achter in het boek gaat het verder.

Minpuntjes:

Het boek begint ongeveer dertig jaar na de geboorte van Jezus. Het verhaal van de wijzen begint dertig jaar eerder na een paar hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk is getiteld: De velden van Efratha dus ik verwachtte hier de geboorte van Jezus.

Een jaar na de geboorte van Benjamins eerste kind krijgen ze al een tweede. Jammer dat de auteur zich blijkbaar niet op de hoogte heeft gesteld van het bekende feit dat in vroeger tijden baby’s tot ongeveer vier jaar gezoogd werden. Daarna konden vrouwen pas weer zwanger worden.

In een loofhut hebben de mensen hun basisbenodigdheden. Dat betekent volgens mij dat er geen keuken is. Als Benjamin met zijn vader bij baby Jezus komt, wil hij Hem aaien. Zijn vader zegt dat hij eerst zijn handjes moet wassen in de keuken. Benjamin snelt naar de keuken. Als de keuken van het aangrenzende huis bedoeld wordt, kan Benjamin niet weten waar die is en moet iemand hem die wijzen.

In dit boek komen de wijzen bij Jezus als hij vier maanden oud is. Over het algemeen wordt aangenomen dat Jezus ongeveer twee jaar was omdat Herodes alle kinderen tot rond de twee jaar liet doden. Als Jezus zo jong zou zijn geweest, zou hij wellicht de baby’s tot een jaar oud hebben laten vermoorden.

Pluspunten:

Achter in het boek wordt uitleg gegeven over het verschil tussen wat het kerstverhaal is geworden tot wat het geweest moet zijn. Jezus is niet geboren in een stal of grot en zeker niet met dieren erbij. Dat zou volgens de Joodse reinigingswetten nooit mogen gebeuren.

Dat er drie wijzen waren staat nergens. Heel Jeruzalem raakte in opschudding, het moet een enorme karavaan geweest zijn en geen drie kamelen met wijzen erop, zoals je vaak getekend ziet.

De wijzen - Mordy en zijn vrienden - volgen een lichtende verschijning. Een ‘angelos’ in het Grieks. Dat woord betekent engel en wordt ook wel vertaald met ster. Sterren veranderen niet van plaats, dus moet het een engelverschijning zijn geweest.

De uitleg over het verschil tussen een kribbe en een broodbak is heel verhelderend.

De buitenkant van het boek is heel bijzonder, als je tegen de buitenkant van de bladzijden aankijkt, zie je kerstafbeelding op een donkere achtergrond.

Een interessant boek.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.