Rembrandt als kwajongen
De nieuwe historische roman van Matthias Rozeboom begint als een spannend jongensboek. En in zekere zin gaat het ook zo verder. Dat is geen kritiek, al moet je ervan houden. Rozemond heeft een vlotte, prettige schrijfstijl waarmee hij erin slaagt om de geschiedenis dichtbij te brengen. En al is zijn roman eenvoudig geschreven, aan allerlei details merk je dat hij de nodige research heeft gedaan. Ogenschijnlijk moeiteloos brengt hij de lezer in het Amsterdam van de zeventiende eeuw.
Rembrandt van Rijn, zoon van een molenaar, weet al vroeg dat hij een groot talent bezit. Maar het is niet eenvoudig om dat te ontwikkelen. Met zijn eigen, zuurverdiende geld betaalt hij een opleiding bij de leermeester Lastman, waar ook zijn vriend Jan Lievens in de leer is geweest. Rembrandt spiegelt zich voortdurend aan de talentvolle Lievens. Wanneer hij naar Leiden verkast deelt hij daar een atelier met hem.
Jan Lievens is niet zijn enige vriend. Hij trekt ook op met de rijke student Marten en de onbetrouwbare Aris. Die laatste zorgt voor grote problemen in zijn leven …
Een goed geschreven historische roman over een interessant onderwerp.
Geef een reactie